Σε «αστακό» μετατρέπουν οι ΗΠΑ την Ταϊβάν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, που θεωρεί τη νησιωτική χώρα ως μέρος της Κίνας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους.

Harpoon -και όχι μόνο- για την Ταϊβάν

Έτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon, που κατασκευάζονται από την Boeing. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οικονομικό ύψος της εξαγωγής του αναφερόμενου οπλικού συστήματος, μπορεί να φτάσει τα 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την έγκριση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ της πιθανής πώλησης τριών άλλων οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν. Μεταξύ αυτών, αισθητήρες, πύραυλοι, και πυροβόλα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκαλώντας την απειλή κυρώσεων από την Κίνα.

Κυρώσεις από το Πεκίνο

Τη Δευτέρα, στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στις εταιρίες Lockheed Martin, Boeing Defense και Raytheon, αλλά και σε άλλες αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες έχουν εμπλοκή στις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Όρταγκους ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της: «Αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες του Πεκίνου για αντίποινα κατά αμερικανικών και άλλων ξένων εταιριών για τις πωλήσεις τους, που υποστηρίζουν τις νόμιμες απαιτήσεις αυτοάμυνας της Ταϊβάν».

Οι χθεσινές επίσημες ενημερώσεις του Κογκρέσου από το υπουργείο Εξωτερικών καλύπτουν την προτεινόμενη πώληση 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon (HCDS). Στην παραγγελία περιλαμβάνονται 400 πύραυλοι εδάφους-επιφανείας RGM-84L-4 Harpoon Block II (SLM) που θα χρησιμοποιηθούν ως πύραυλοι παράκτιας άμυνας.

Πηγή: economico.gr