Πραγματικό… πονοκέφαλο στους απανταχού στρατιωτικούς αναλυτές προκάλεσε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που αφορούσε στο περίφημο stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35.

Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η κατασκευάστρια του μαχητικού, Lockheed Martin, έλαβε συμβόλαιο ύψους 49,05 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να παράξει τα σχέδια και την υποστήριξη ειδικής έκδοσης του F-35 η οποία προορίζεται για άγνωστο ακόμα πελάτη, στο πλαίσιο Διεθνών Στρατιωτικών Πωλήσεων.

Μυστήριο

Το γεγονός ότι πρόκειται για ειδική έκδοση έχει προκαλέσει μεγάλη σπέκουλα, καθώς η μόνη χώρα που έχει παραλάβει F-35 ειδικά σχεδιασμένο για αυτή είναι το Ισραήλ (η έκδοση ονομάζεται F-35I ADIR AS-1). Όλες οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν μία από τις τρεις βασικές εκδόσεις του F-35 (A για την Αεροπορία, Β για Πεζοναύτες και C για αεροπλανοφόρα).

Μια υποψία σχετικά με την «ειδική έκδοση» του F-35, προέρχεται από το γεγονός ότι το συμβαλλόμενο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων που συνυπογράφει το συμβόλαιο με την Lockheed Martin είναι η Διοίκηση Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οπότε εικάζεται ότι η έκδοση υπό συζήτηση ενδεχομένως είναι το F-35C, το οποίο είναι σχεδιασμένο για αεροπλανοφόρα με χρήση καταπέλτη.

Το «φιάσκο» με τα ΗΑΕ

Το συμβόλαιο προβλέπει ότι οι εργασίες για την ειδική έκδοση του F-35 θα ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2026 με το μεγαλύτερο μέρος τους να λαμβάνει χώρα στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και στην Ρεντόντο Μπιτς της Καλιφόρνιας, ενώ ένα μικρό κομμάτι των εργασιών θα πραγματοποιηθεί και στο Σαμλσμπέρι της Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα νέα έρχονται λίγες ημέρες αφότου τα ΗΑΕ «πάγωσαν» τη συμφωνία αγοράς 50 μαχητικών F-35A από τις ΗΠΑ, καθώς οι προϋποθέσεις που έθετε η Ουάσινγκτον κρίθηκαν υπερβολικές από το Άμπου Ντάμπι και παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμο να προχωρήσει η συγκεκριμένη αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr