Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, χρησιμοποιώντας βλήμα που εκτοξεύτηκε από αντιτορπιλικό πλοίο σε μια άσκηση που χαρακτηρίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ως ορόσημο για την άμυνά της.

Πρώτη φορά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, το αντιτορπιλικό «John Finn» ειδοποιήθηκε από το σύστημα Aegis για εισερχόμενο διηπειρωτικό πύραυλο, τον οποίο και κατέστρεψε με βλήμα SM-3 Block IIA που εκτόξευσε.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταστρέφουν πύραυλο με οτιδήποτε άλλο εκτός από επίγειο σύστημα άμυνας, αλλά και η πρώτη φορά που το βλήμα SM-3 Block IIA χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Συνδυαστική άμυνα

Όπως αναφέρε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, η άσκηση ήταν πολύ σημαντική καθώς απέδειξε εν τοις πράγμασι ότι υπάρχει η δυνατότητα άμυνας της Χαβάης συνδυαστικά με πλοία που φέρουν κατευθυνόμενα βλήματα και τις αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις στην Αλάσκα.

Ταυτόχρονα, απέδειξε την αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Aegis, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και αναβάθμιση από τη δεκαετία του 1960 και συνδυάζει ραντάρ και αισθητήρες με αντιαεροπορικά βλήματα και υπολογιστές, ώστε να εντοπίζει και να εξουδετερώνει εχθρικούς εναέριους κινδύνους, όπως διηπειρωτικούς πυραύλους.

Σημειώνεται ότι η άσκηση έρχεται ελάχιστο διάστημα αφότου η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι κατασκέυασε νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με εμβέλεια ως την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr