Ο επικεφαλής των κυρώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν (Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες) προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η χώρα τροφοδοτεί τη βία σε δύο ηπείρους χρησιμεύοντας ως καταφύγιο χρηματοδότησης για τη Χαμάς και ως εμπορικός κόμβος για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

  • Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που στόχευαν τους χρηματοδότες της Χαμάς την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία επέτρεψε στις επενδυτικές εταιρείες της οργάνωσης, στις εταιρείες χαρτοφυλακίου, στις μεσιτικές εταιρείες ακινήτων και σε πλήθος άλλων επιχειρήσεων να λειτουργούν από την Κωνσταντινούπολη, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει εκτοξευθεί το τελευταίο έτος παρά τους ελέγχους των εξαγωγών που αποσκοπούν στην αποκοπή της ροής ηλεκτρονικών ειδών και άλλων εμπορικών αγαθών που χρειάζεται το Κρεμλίνο για να στηρίξει την πολεμική του προσπάθεια.

Ο Ερντογάν, η Χαμάς και ο Πούτιν

“Θα ήταν πολύ κακό αν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Χαμάς συνδεόταν με τη συγκέντρωση κεφαλαίων ή τη διευκόλυνση που έγινε στην Τουρκία”, δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον,  στο περιθώριο συναντήσεων που είχε  στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως κάνουν οι ΗΠΑ. Κάνει διάκριση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης και έχει αμφισβητήσει κατά πόσον η ροή κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις χρηματοδοτεί άμεσα όπλα.

Όσον αφορά τη Ρωσία, τουρκικές εταιρείες και ιδιώτες κινδυνεύουν με σειρά κυρώσεων για την παροχή στη Ρωσία αγαθών και υπηρεσιών που απαγορεύονται από τους δυτικούς ελέγχους εξαγωγών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και μονομερώς”

“Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κόψουμε όλα αυτά τα πράγματα και θέλουμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και μονομερώς”, δήλωσε ο Νέλσον.

Το ταξίδι του Νέλσον πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας:

  • Η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να δώσει την τελική έγκριση για την είσοδο της Σουηδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
  • Η Άγκυρα θέλει οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση ενός νέου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τον στρατό της, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ερντογάν πατάει σε δυό βάρκες

Η Τουρκία έχει παίξει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παρείχε στήριξη στο Κίεβο – μεταξύ άλλων απαγορεύοντας στη Ρωσία να ενισχύσει τον ναυτικό της στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα και διευκολύνοντας τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της και τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε ταυτόχρονα την επέκταση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, μια στρατηγική που βοήθησε την Τουρκία να αποκτήσει το πολυπόθητο συνάλλαγμα και φθηνή ενέργεια σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα τουρκικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των ρωσικών δεξαμενόπλοιων που έχουν υποστεί κυρώσεις και διευκολύνουν το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ ρωσικές εταιρείες κέλυφος και τουρκικές εταιρείες έχουν τροφοδοτήσει τον εξαπλασιασμό των εξαγωγών των λεγόμενων αγαθών διπλής χρήσης που χρειάζεται ο στρατός του Κρεμλίνου για να συνεχίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Ερντογάν: “Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση”

Ο πόλεμος στη Γάζα, εν τω μεταξύ, διέκοψε μια σύντομη αναθέρμανση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αφού ο Ερντογάν ενέτεινε την κριτική του για την υποστήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ και τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα.

“Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν, που προσπαθεί να προστατεύσει τη γη της”. δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας μια αραβική λέξη για εκείνους που πολεμούν στο όνομα της θρησκείας.

“Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αναποτελεσματικές”

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αναποτελεσματικές, αλλά λένε επίσης ότι θα αποφύγουν τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που θα βοηθούσαν τον στρατό του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία απάντησε στις ευρωπαϊκές απειλές διακόπτοντας τις ροές αγαθών διπλής χρήσης προς τη Ρωσία που διέρχονται από τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου της χώρας, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αλλά οι ναυλωτές έχουν αντ’ αυτού εισάγει πλήρως τα προϊόντα ως δήθεν τουρκικές αγορές και στη συνέχεια τα επανεξάγουν στη Ρωσία.

Πίεση προς τις Τουρκικές τράπεζες

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με στελέχη τουρκικών τραπεζών σε ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών. Οι τουρκικές τράπεζες υποχρεούνται να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε δολάρια των ΗΠΑ.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη στον λεγόμενο γκρίζο κατάλογο των χωρών που έχουν χαλαρά πρότυπα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τον οποίο διατηρεί ο παγκόσμιος οικονομικός παρατηρητής, η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Αναλυτές λένε ότι ο χειρισμός της Άγκυρας  στα ζητήματα της χρηματοδότησης της Χαμάς και της ρωσικής μεταφόρτωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη της FATF (Financial Action Task Force)* θα ψηφίσουν για το αν θα αφαιρέσουν την Τουρκία από τον κατάλογο  των μελών της.

______

(*) Η Financial Action Task Force, γνωστή και με το γαλλικό της όνομα, Groupe d’action financière, είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία της G7 για την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr