ΗΠΑ: η Ρωσία χρησιμοποίησε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς για να χτυπήσει σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Το Κίεβο θεωρεί ότι τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτή , στην πόλη Kramatorsk, στον οποίο συνωστίζονταν εκατοντάδες πολίτες που ήλπιζαν να ξεφύγουν φοβούμενοι μια μεγάλη ρωσική επίθεση.

Ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πύραυλο SS-21 Scarab στο για το χτύπημα στο σταθμό, αλλά ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν σαφές.

Το SS-21 είναι ο κωδικός που χρησιμοποιείται από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για έναν τύπο πυραύλου γνωστό ως Tochka στα πρώην σοβιετικά κράτη.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν να αναλύουν το χτύπημα και δεν ήταν σαφές εάν χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς”, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν πιστεύουμε τη διαβεβαίωση των Ρώσων ότι δεν είναι υπεύθυνοι», είπε ο αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι οι πύραυλοι που έπληξαν τον σταθμό ρίχτηκαν από τον στρατό της Ουκρανίας και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν είχαν στόχους στο Kramatorsk την Παρασκευή.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες, (τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές) δείχνουν ρωσικές δυνάμεις μέσα ή κοντά στην Ουκρανία να μεταφέρουν εκτοξευτές πυραύλων Tochka.

Μειώνεται η μαχητική ισχύς της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η μαχητική ισχύς της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέχισε να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα μεταξύ 80% και 85% των δυνάμεων που συγκέντρωσε η Μόσχα πριν από την εισβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι η Ρωσία συγκέντρωσε περισσότερους από 150.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία πριν από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή του Κιέβου κυποχώρησαν προς τη Λευκορωσία και περιοχές της δυτικής Ρωσίας, όπως το Μπέλγκοροντ, για να ανασυγκροτηθούν, να εξοπλιστούν εκ νέου και να ανεφοδιαστούν, είπε ο αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι έχουν τώρα ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει αρχίσει να κινητοποιεί  περισσότερους από 60.000 μάχιμους εφέδρους.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιλύσει τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανεφοδιασμού, ζητήματα που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εισβολή τους.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr