Το SR-71 Blackbird

Επειδή τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα για τα stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς, τα οποία κατασκευάζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, συχνά κάποιοι ξεχνούν ότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 υπήρχε ένα αεροπλάνο που είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να ξεφεύγει από τα εχθρικά ραντάρ, να αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες και να πραγματοποιεί κατασκοπευτικές αποστολές εκεί που κανένας άλλος δεν μπορούσε.

Πρόκειται για το διαβόητο SR-71 Blackbird (κότσυφας), ένα αεροσκάφος που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματοποιούσε κανονικά πτήσεις ως το 1998 οπότε και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να το αποσύρουν από την ενεργό δράση, περισσότερο για πολιτικούς λόγους, παρά για το ότι ήταν ξεπερασμένο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έξω από τη λογική

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από το τμήμα Skunk Works της Lockheed, το SR-71 είχε ιδιότητες που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα: σχεδιασμένο ως αναγνωριστικό μακράς ακτίνας, το αεροσκάφος μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητες πάνω από 3,2 Mach (3.398,4 km/h) και να πετά στα 85.000 πόδια (25,9 χιλιόμετρα), ενώ ακόμα και σήμερα είναι το μοναδικό στρατιωτικό αεροπλάνο το οποίο μπορούσε να πετά για ώρες με υπερηχητική ταχύτητα.

Για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από την τριβή στην ανώτερη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης πτήσης στα 3 Mach απαιτούσε μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένων και καυσίμων υψηλής θερμοκρασίας, στεγανωτικά υλικά, λιπαντικά, καλωδίωση, εξωτικά υλικά για την άτρακτο, ενώ είχε και εξαιρετικά μικρό στίγμα στα ραντάρ (οι stealth ιδιότητες που λέγαμε στην αρχή).

Από το 1964 ως το 1998 τα Blackbirds χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 3.551 αποστολές αναγνώρισης στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας τους, πέταξαν πάνω από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Συνολικά κατασκευάστηκα 32 «Κότσυφες», εκ των οποίων 12 καταστράφηκαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, αν και ποτέ κάποιο από τα αεροσκάφη δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά.

Έρχεται ο αντικαταστάτης

Το κομψό κατάμαυρο αεροπλάνο, όπως προαναφέρθηκε, αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1998 για πολιτικούς λόγους (φαίνεται ότι προτιμήθηκε να κοπούν τα κονδύλια του προγράμματος για να προχωρήσει η ανάπτυξη του stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-2 Spirit), παρότι είχε σχεδιαστεί και μια έκδοσή του όπου μπορούσε να πραγματοποιεί και βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, ακόμα και συνήθως δυσκίνητο Κογκρέσο παραδέχθηκε ότι χωρίς το SR-71 δεν υπήρχε αντικαταστάτης για τα όσα μπορούσε να κάνει το αεροσκάφος και έτσι εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια σχεδιασμού και κατασκευής του αντικαταστάτη του. Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin «υπόσχεται» ένα νέο κατασκοπευτικό αεροσκάφος ανίκητο στον αέρα. Το SR-72 θα μπορεί να πετάξει σε υπερηχητική ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, ήτοι θα μπορεί να πετάξει τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από το περίφημο SR-71.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής μηχανικός της ομάδας που ασχολείται αποκλεριστικά με το σχεδιασμό του SR-72, ένα πρώτο μη επανδρωμένο όχημα που θα μπορεί να φτάσει σε οποιανδήποτε στόχο εντός μίας ώρας μπορεί να αναπτυχθεί, με κόστος κάτω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, και στόχος είναι να κάνει την πρώτη πτήση του ως το 2025.

«Το υπερηχητικό είναι το νέο stealth αεροσκάφος που θα εισάγουμε στην αγορά. Οι εχθροί σου δεν μπορούν να κρυφτούν ή να κρύψουν τα σημαντικά τους στοιχεία. Θα εντοπιστούν. Αυτό αλλάζει το παιχνίδι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής μηχανικός.

Πηγή: economico.gr