Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Μετά τα +20 δισ. ευρώ του 2020, ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 16,8 δισ. ευρώ.Το Δεκέμβριο, τα σχετικά μεγέθη παρουσίασαν άνοδο 4,32 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και την αντίστοιχη περίοδο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου (‘Αγης Μάρκου) τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναρριχήθηκαν σε υψηλό 10 ετών, στα επίπεδα των 175,7 δισ. ευρώ, ανακάμπτοντας κατά 54 δισ. ευρώ από τα χαμηλό που είχε καταγραφεί το 2016, μετά την επιβολή των capital control.

Η κρατική στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Καταλυτικό ρόλο για την επίδοση αυτή έπαιξε η κρατική στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, η οποία σε μόλις 18 περίπου μήνες ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή, είναι προφανές ότι το Δημόσιο όχι μόνο αναπλήρωσε τα χαμένα λόγω της ύφεσης και της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας εισοδήματα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έδωσε και περισσότερα χρήματα.

Ειδικά στις επιχειρήσεις, σημειώνει σχετικά, «η βοήθεια ήταν τόσο γενναιόδωρη μέσω επιδοτήσεων και άτοκων χρηματοδοτήσεων, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων βοήθησε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν συνεπείς προς την εφορία το 2019, να κερδίσουν περισσότερα σε σχέση με το αν λειτουργούσε κανονικά η αγορά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθαρές εισροές στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς έφτασαν τη διετία 2020 – 2021 τα 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ αφορούν την περυσινή χρονιά.

Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 18,50 δισ. ευρώ, +9,6 δισ. ευρώ το 2020 και +8,85 δισ. ευρώ το 2021.

Φυγή καταθέσεων προς εναλλακτικές επενδύσεις

Μία άλλη τάση που καταγράφηκε έντονα και πέρυσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ήταν η φυγή καταθέσεων προς εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς τα τραπεζικά επιτόκια βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 24 μήνες διέρρευσαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις πάνω από 16 δισ. ευρώ. Από αυτά ένα μέρος κατευθύνθηκε σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενους).

Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό των καταθετών κινήθηκε προς αναζήτηση θετικών αποδόσεων με τοποθετήσεις σε άλλες μορφές επένδυσης.

Κυρίως στις εξής:

1. Μακροχρόνια αποταμιευτικά / συνταξιοδοτικά προγράμματα εφάπαξ ή τακτικών καταβολών, που μπορεί να είναι συνδυασμένα και με ασφάλιση ζωής.

2. Επενδυτικά καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων

3. Αμοιβαία κεφάλαια

4. Επενδύσεις στην κτηματαγορά

5. Απευθείας επένδυση σε άλλους τίτλους, ομολογιακούς και μετοχικούς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr