Οι Κινέζοι το ξανασκέφτονται: Δύσκολη μια επίθεση στην Ταϊβάν

Οι Κινέζοι στρατηγοί αντλούν μαθήματα από το “ουκρανικό τέλμα” της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτες στην Κίνα, όπως επίσης μελετητές και αναλυτές της Κινεζικής πολιτικής.

Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αναφέρει το Πρακτορείο, συζητούν τη Ρωσοουκρανική σύγκρουση μεταξύ τους, αναλύοντας τόσο τις αποτυχίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων όσο και την εμπλοκή της Δύσης στην ουκρανία.

Αν και τα συμπεράσματά τους δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί σε επίσημα στρατιωτικά περιοδικά ή κρατικά μέσα ενημέρωσης, η αποτυχία της Ρωσίας να συντρίψει γρήγορα τον ουκρανικό στρατό είναι ένα βασικό θέμα – όπως και οι ανησυχίες τους για το πόσο καλά θα τα κατάφερναν σε αντίστοιχη περίπτωση οι, μη δοκιμασμένες σε σύγχρονο πόλεμο, δυνάμεις της Κίνας.

«Πολλοί Κινέζοι ειδικοί παρακολουθούν αυτόν τον πόλεμο σαν να φαντάζονται πώς θα εξελισσόταν αν συνέβαινε μεταξύ Κίνας και Δύσης», δήλωσε ο μελετητής θεμάτων διεθνούς ασφαλείας Zhao Tong από το Carnegie Endowment for International Peace.

Η ρωσική αποτυχία μάθημα για το Πεκίνο

Η στρατηγική της Ρωσίας, στα πρώτα στάδια, του πολέμου δεν κατάφερε να υποτάξει τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες ενθάρρυναν έτσι τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει με την προσφορά πληροφοριών, στρατιωτικό εξοπλισμό και την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

  • «Η Κίνα πιθανότατα θα πρέπει να σκεφτεί καλά και να οργανώσει τη διεξαγωγή μιας πολύ ισχυρότερης και πολύ πιο ολοκληρωμένης επιχείρησης αν θέλει να σοκάρει και ενδεχομένως να υποτάξει τις δυνάμεις της Ταϊβάν», είπε ο Zhao Tong, αναφερόμενος σε συζητήσεις με Κινέζους στρατηγούς.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στην αρχή μιας ενδεχόμενης επίθεσης στην Ταϊβάν θα «αποτρέψει τις εχθρικές δυνάμεις από το να είναι πρόθυμες να επέμβουν, όπως στην Ουκρανία», είπε.

Η Κίνα δεν μπορεί να έχει αυταπάτες

Ο μελετητής Collin Koh με έδρα τη Σιγκαπούρη είπε ότι «οι Κινέζοι δεν μπορούν να έχουν τώρα αυταπάτες ότι σε μια ενδεχόμενη επίθεση στην Ταϊβάν ο λαός θα τους καλωσορίσει ως απελευθερωτές και θα τους δώσουν προμήθειες και βοήθεια», είπε.

Η Ταϊβάν, άλλωστε, έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σύγχρονου εξοπλισμού από την Ουκρανία, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις της να προχωρήσουν και σε προληπτικά χτυπήματα σε ενδεχόμενη απειλητική κινεζική συγκέντρωση στρατευμάτων ή ακόμα και σε επιθέσεις σε κινεζικές εγκαταστάσεις μετά από απόπειρα εισβολής.

“Οι Κινέζοι στρατηγοί ανησυχούν επίσης για το πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την έμμεση δυτική στρατιωτική βοήθεια, έναν παράγοντα που θα αντιμετωπίσει και η Κίνα σε ένα σενάριο επίθεσης στη Ταϊβάν”, λένε στο Reuters δύο μελετητές και τέσσερις διπλωμάτες.

Ο Zhao Tong είπε ότι για τους Κινέζους στρατηγούς, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της  σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι το πώς η Δύση «είναι σε θέση να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να επηρεάσει αποφασιστικά τη διεθνή στάση στον πόλεμο».

Ορισμένοι Κινέζοι στρατηγοί πιστεύουν ότι ο έλεγχος των πληροφοριών έχει δημιουργήσει  χειρότερες εντυπώσεις για τις ρωσικές ενέργειες από ό,τι δικαιολογείται. Έτσι, «υπάρχουν πολλές συζητήσεις στο Πεκίνο για το πώς η Κίνα – σε περίπτωση επέμβασης στην Ταϊβάν – πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον τομέα πληροφοριών», είπε ο Zhao.

  • Mε πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr