Πούτιν τέσσερις όρους

Ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με την παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη για την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι όλο και πιό απομονωμένος. Ωστόσο δήλωσε – απευθυνόμενους σε κυβερνητικούς παράγοντες στη Μόσχα –  ότι η Ρωσία θα αναδειχθεί τελικά πιο δυνατή αφού ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκαλούν οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις. «Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, προβλήματα και δυσκολίες αλλά στο παρελθόν τα έχουμε ξεπεράσει και θα τα ξεπεράσουμε», είπε.

Κατά τον Πούτιν, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περεταίρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την  Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Επίσης δήλώσε ότι η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματά της, τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της ίδιας κυβερνητικής σύσκεψης , ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Μιλώντας στη σύσκεψη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Οι κυρώσεις «γονατίζουν» τη ρωσική οικονομία

Παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν, όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναγνώρισε σήμερα ότι η οικονομία της χώρας του περνά ένα σοκ, χαρακτηρίζοντας «άνευ προηγουμένου» τον οικονομικό πόλεμο σε βάρος της και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια.

«Η οικονομία μας βιώνει ένα σοκ και υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα ελαχιστοποιηθούν». Η δήλωση που έκανε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποτελεί την πρώτη ευθεία παραδοχή των σοβαρότατων συνεπειών που έχει ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις για τη Ρωσία.

«Είναι απολύτως κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ο οικονομικός πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε σε βάρος της χώρας μας, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις», πρόσθεσε ο ίδιος. Από τα λόγια του δε, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Μόσχα δεν ανέμενε τόσο σκληρή αντίδραση από την πλευρά της Δύσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Διότι την ίδια στιγμή, ο Πεσκόφ αφήνει ανοιχτό κάθε σενάριο, ακόμη και το χειρότερο – αυτό της χρεοκοπίας της Ρωσίας. Ορισμένοι, άλλωστε, θεωρούν περίπου ως δεδομένο ότι αυτή η στιγμή θα έρθει και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr