Παρά τις διάφορες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αμυντική της βιομηχανία, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Νέα αναβολή για τα Τ129

Στις 12 Μαρτίου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η σύμβαση με το Πακιστάν για την αγορά τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων T129 Atak πήρε επέκταση έξι μηνών, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα που «σέρνεται» από το 2018 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν το 2018 σύμβαση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την πώληση 30 T129 Atak, προκειμένου το Καράτσι να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα AH−1F Cobra που είχε αποκτήσει τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το Τ129 στηρίζεται πάνω στο αμερικανικό A129 Mangusta και για να πουληθεί στο Πακιστάν θα πρέπει να πάρει σχετική άδεια από τις ΗΠΑ.

Πολιτικό ζήτημα

Για την ώρα η Ουάσινγκτον διστάζει να δώσει την άδεια, κυρίως λόγω των κινητήρων του ελικοπτέρου, ωστόσο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, τα πρόβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. «Υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα για τα οποία οι ΗΠΑ μπορούν να αρνηθούν να δώσουν άδεια εξαγωγής. Έχουμε την εντύπωση ότι το ντιλ για τα Τ129 δεν θα υλοποιηθεί χωρίς το πολιτικό “πράσινο φως” της Ουάσινγκτον» είπε στο Defense News.

Η Τουρκία, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία, έδωσε εντολή σε εγχώρια βιομηχανία να αναπτύξει νέο κινητήρα για τα ελικόπτερα, ωστόσο, στην ουσία το ντιλ βρίσκεται «στον αέρα» καθώς η Ουάσινγκτον έχει παγώσει όλες τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ομού μετά των αδειών εξαγωγής τεχνολογίας και εξαρτημάτων για διάφορα οπλικά συστήματα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά των S-400.

Προς καταρρεύση το ντιλ

Σημειώνεται ότι όταν η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητήρων του ελικοπτέρου έκανε αίτηση άδειας εξαγωγής τον περασμένο Αύγουστο, το Κογκρέσο την απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες, στέλνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα συνεχίσουν να «δαγκώνουν», μέχρις ότου η Τουρκία υπαναχωρήσει στο θέμα των S-400. Μάλιστα, αν στα παραπάνω προστεθεί και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ινδία, θεωρείται πολύ πιθανό η συμφωνία να καταρρεύσει και το Πακιστάν να στραφεί σε κινεζικά ελικόπτερα, ως εναλλακτική.

Πηγή: economico.gr