Ξεκίνησε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2023

Ενώ ξεκίνησε χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023, άρχισε και ο δημόσιος διάλογος για τις βασικές προτεραιότητές του.

Από την κυβέρνηση θεωρούν “ότι ‘Οπως τονίζεται, έχει ως βασικές προτεραιότητες “αφενός τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυσή της”.

Οι 6 προτεραιότητες του Προϋπολογισμού

Καθώς το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, επηρεάζει σοβαρά και τη χώρα μας. Γι’ αυτό ο Προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες:

  • τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου
  • την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας,
  • τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και
  • την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Συγκεκριμένα:

1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολύ-επίπεδων κρίσεων, όπως: Οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτών, με κοινωνικά κριτήρια, για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης στα καύσιμα. Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις, με τη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.

2η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, κοντά στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:
-Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
-Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
-Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
-Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.
-Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.
-Η επέκταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.

3η Προτεραιότητα: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η Κυβέρνηση προχωρά  μεταξύ άλλων, σε:
-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
-Σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων.
-Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ..
-Στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

4η Προτεραιότητα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.  Προχωρά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα, πέραν της αύξησης των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, της επιδότησης του ρεύματος και των καυσίμων η Κυβέρνηση προχωρά:
-Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
-Στην υλοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.

5η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του Προγράμματος θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr