ολικό lockdown

Φοβίζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, αλλά και η καλοκαιρία, εν μέσω Φεβρουαρίου, η οποία οδήγησε χθες εκατοντάδες πολίτες στα παράλια της Αττικής.

Και μπορεί την Παρασκευή η ζυγαριά να μην έγειρε υπέρ των εισηγήσεων για σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου, αλλά το σενάριο παραμένει στο τραπέζι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει ξανά στη ζωή μας.

Ο δείκτης της θετικότητας κάτω από τα όρια του συναγερμού

Η θετικότητα παρέμεινε και το Σάββατο πάνω από το 2 και συγκεκριμένα στο 2,41 αλλά ακόμα, ευτυχώς, είναι κάτω από το όριο συναγερμού που είναι το 4… Ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των τεστ που έγιναν, τα οποία έφτασαν το Σάββατο τα 46.057!

Και μπορεί ο κόσμος να κλείστηκε στα σπίτια του από τις 6 το απόγευμα στις “κόκκινες” περιοχές όπως ορίζουν τα νέα μέτρα, ωστόσο νωρίτερα, είχε ξεχυθεί στις παραλίες για να απολαύσει τη λιακάδα. Γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Γώγος: Δεν έχει νόημα να κλείνουμε και ο κόσμος να πηγαίνει στις παραλίες

Όπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ: “Το θέμα της επιτήρησης σε περιοχές που υπάρχει κοσμοσυρροή είναι βασικό. Θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος… Δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις περιοχές της Αθήνας που υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφερθεί το πλήθος αυτό στις παραλίες”.

Σε ερώτηση γιατί απορρίφθηκε η πρόταση στην επιτροπή των επιστημόνων, για ένα ολικό lockdown, ο ίδιος απάντησε: “Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι. Φυσικά ένα πλήρες lockdown προσφέρει ένα υγειονομικό πλεονέκτημα… Αλλά δεν ξέρω αν να ολικό lockdown θα απέτρεπε τέτοιες εικόνες (στις παραλίες).

“Η κατάσταση δεν είναι δραματική. Είναι όμως ανησυχητική. Αυτή η αύξηση κρουσμάτων είναι ένα καμπανάκι προειδοποιητικό. Αλλά έχουμε συνεχή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης”, κατέληξε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι αν τηρηθούν αυτά τα μέτρα θα γλιτώσουμε και το τρίτο κύμα και το σκληρό lockdown. “Γιατί το επόμενο βήμα, είναι κουραστικό, άσχημο, επώδυνο και για εμάς και για όλο τον κόσμο”.

Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη σιγά σιγά θα κυριαρχήσει

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε μιλώντας στο STAR, σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων και τις εικόνες κοσμοσυρροής:

“Δεν υπάρχει μαγική λύση. Τελευταία τέτοια κατάσταση ήταν πριν από 100 χρόνια. Θα τελειώσει και λίγο αργότερα από ότι υπολογίζαμε, καθώς οι παραδόσεις των εμβολίων καθυστερούν”.

Σε ερώτηση γιατί δεν έκλεισαν τα σχολεία, ο ίδιος είπε ότι οι ειδικοί έκριναν ότι πρέπει να δουν περισσότερα δεδομένα πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση.

“Αν δούμε απότομη αύξηση θα πρέπει να προσέξουμε να λάβουμε μέτρα, διότι η μετάλλαξη σιγά σιγά θα κυριαρχεί. Αυτός ο ιός είναι 50% ταχύτερος άρα μας αναγκάζει να πάρουμε και πιο γρήγορα αποφάσεις”.

Προβληματισμός για την Αφρικανική μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μεταλλαγμένα κρούσματα κοροναϊού έχουν φτάσει τα 236. Από αυτά, τα 4 είναι με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής…

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της Νότιας Αφρικής ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: economico.gr