Τουρκία ναρκωτικά

Οι νέοι δρόμοι της κοκαϊνης προς την Ευρώπη μπορεί και να περνούν από την Τουρκία. Και, σύμφωνα τουλάχιστον, με τις αποκαλύψεις της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η τουρκική μαφία  αποκτά πλέον ηγετικό ρόλο στην διανομή των ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το μεξικάνικο καρτέλ Sinaloa.

Η El Pais, σε εκτενές ρεπορτάζ της από την Κωνσταντινούπολη, γράφει ότι το όνομα της Τουρκίας ακούγεται πλέον ηχηρά στις παγκόσμιες διαδρομές της κοκαΐνης . Στην Τουρκία κατευθύνονταν οι 4,9 τόνοι που κατασχέθηκαν πέρυσι στο λιμάνι της Κολομβίας την Buenaventura. , τα περισσότερα από 1.000 κιλά που εντοπίστηκαν επίσης πέρυσι στο λιμάνι του Παναμά Cristóbal όπως και άλλα 500 κιλά σε πλοίο που έμπαινε στην διώρυγα του Παναμά τον περασμένο Μάιο. Ακόμη, τούρκοι αποτελούσαν κατά κύριο λόγο τα πληρώματα αρκετών πλοίων με κοκαΐνη που συνέλαβε η ισπανική αστυνομία στα νερά του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια.

Τουρκία: «Κλειδί» στους δρόμους των ναρκωτικών

Η Τουρκία, κατά την El Pais, πάντα ήταν  σημείο κλειδί στους δρόμους των ναρκωτικών. Οι μαφίες της κυριαρχούν από την δεκαετία του 1980 την διανομή ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη και είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου κατάσχεται ετησίως η περισσότερη ηρωίνη, μαριχουάνα, extasis και άλλες αμφεταμίνες, Είναι επίσης η τέταρτη χώρα στην κατανάλωση χασίς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου . Η κοκαΐνη, όμως, ήταν μέχρι τώρα εκτός των προϊόντων που διαχειρίζονταν οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις.

« Η αύξηση της παραγωγής ηρωίνης στο Αφγανιστάν επέφερε την πτώση της τιμής της και για αυτό οι μαφίες άρχισαν να αναζητούν άλλα προϊόντα πιο αποδοτικά. Στην Ολλανδία, άρχισαν να κάνουν ανταλλαγές ηρωίνης με κοκαΐνη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας» εξηγεί ο Τσενγκίζ Ερντίνκ, τούρκος δημοσιογράφος που έχει ερευνήσει την αγορά των ναρκωτικών.

«Η Ολλανδία μετατράπηκε στο νευραλγικό σημείο της διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη λόγω των logistics της. Ο Λοράν Λανιέλ, επιστημονικός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών εξηγεί ότι τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας είναι τα κέντρα εμπορίου , όπως επίσης του οργανωμένου εγκλήματος. Η τουρκική μαφία έχει εκεί τους μόνιμους αντιπροσώπους της.

Το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα είναι, κατά την El Pais,, εκείνο που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη και διαθέτει την γεωγραφική θέση, την εμπειρία , και την δομή για να ασκήσει ρόλο κλειδί και στην διακίνηση της κοκαϊνης.

Εκτόξευση των κατασχέσεων

Οι κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης στην Τουρκία εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Εάν το 2000 οι κατασχέσεις έφθαναν τα 100 κιλά ετησίως, το 2020 ήταν σχεδόν δύο τόνοι.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι 7 τόνοι που εντοπίστηκαν στην Λατινική Αμερική με προορισμό την Τουρκία. Η πλατφόρμα ερευνών Insight Crime επιβεβαιώνει ότι αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας όγκος κοκαΐνης πολύ μεγαλύτερος που εισέρχεται στην χώρα.

Η Europol επιβεβαιώνει ότι η τουρκική μαφία έχει αρχίσει να εμπλέκεται στην διακίνηση της κοκαΐνης απευθείας από την Λατινική Αμερική, τόσο με προορισμό την Τουρκία όσο και για να την διανείμει εξ ονόματος άλλων οργανώσεων:

Τέτοια ήταν η περίπτωση του νέου κυκλώματος της μαφίας στην Γαλλικία Sito Miñanco, που εξαρθρώθηκε με την Επιχείρηση Mito και που οδήγησε στην σύλληψη το 2018 στα νερά του Ατλαντικού πολλών πλοίων με τόνους κοκαΐνης με καπετάνιους τούρκους. Επιπλέον, στις εκθέσεις της αστυνομίας της χώρας την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια αλλαγή τάσεων.

Διακίνηση φορτίων κοκαϊνης με πλοία

Εάν προηγουμένως εντοπίζονταν κατά πλειοψηφία στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης , σε φακέλους με μικρές ποσότητες και κυρίως προερχόμενους από την Αφρική, τώρα παρατηρείται αύξηση των αποστολών μεγάλων ποσοτήτων μέσω πλοίων. Αυτό συμπίπτει και με την έκθεση της Ameripol (αμερικανικής αστυνομίας) που ήδη από το 2013 προειδοποιούσε για το άνοιγμα νέων δρόμων εισόδου στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της Τουρκίας της Ελλάδος και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Λατινικής Αμερικής ενισχύθηκαν την τελευταία δεκαετία. Τουρκικές επιχειρήσεις έκαναν επενδύσεις στην νότιο Αμερική . Η Yilport διαχειρίζεται τα terminal Bolívar (Ισημερινός) και Paita ( Περού) και οι εισαγωγές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής πολλαπλασιάστηκαν κατά 20 φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάτι που διευκολύνει την απόκρυψη της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών.

Το μεξικάνικο καρτέλ Sinaloa

Όμως ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι της τουρκικής μαφίας στην Λατινική Αμερική; Κυρίως το καρτέλ Sinaloa  του Μεξικού. Αυτοί είναι που στέλνουν την κοκαΐνη στην Τουρκία εξηγεί στην El Pais πηγή που γνωρίζει τα κυκλώματα αυτά.

Ο πρώτος που μίλησε δημόσια για τις επαφές Τουρκίας και του καρτέλ Sinaloa είναι ο Εντγκάρντο Μπουσκάλια, ακαδημαϊκός του Columbia University της New York και σύμβουλος θεσμών και κυβερνήσεων στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πηγές του στο Μεξικό τον πληροφορούσαν ότι για πάνω από δεκαετία , πέραν της αποστολής κοκαΐνης , η Sinaloa προσλάμβανε και χημικούς σε διάφορες χώρες , μεταξύ αυτών και η Τουρκία, για να βελτιώσει την παραγωγή των συνθετικών ναρκωτικών και της ηρωίνης. Κυρίως όμως επιβεβαιώνει ότι το καρτέλ ενδιαφέρεται για την η Τουρκία ως χώρα για ξέπλυμα των παράνομων εσόδων του.

Η «διεθνής επιχείρηση εγκλημάτων»

«Η Sinaloa έχει μετατραπεί σε μια διεθνή επιχείρηση εγκλημάτων . Η Τουρκία είναι για αυτούς μια χώρα με χαμηλό κόστος , διότι είναι σημαντική περιφερειακή οικονομία , σε καλή διασύνδεση με την Ευρώπη , επιπλέον διψά για κεφάλαια και έχει αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά τους ξεπλύματος.

Άλλος παράγοντας αύξηση της διακίνησης μέσω Τουρκίας ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας. Ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη του καρτέλ στα σύνορα Κολομβίας/ Βενεζουέλας όπου επίσης δρουν ομάδες διαφωνούντων της FARC και του ELN.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι διάφορες τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις δρουν στην Λατινική Αμερική όπου και συνεργάζονται με τα μεγάλα τοπικά καρτέλ.

Η ίδια η τουρκική αστυνομία άλλωστε, αναγνώρισε τον περασμένο Μάιο πως « οι αυξανόμενες ποσότητες κοκαΐνης που κατάσχονται υποδεικνύουν ότι έχει εγκαθιδρυθεί πλέον μια νέα οδός διακίνησης της κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και την Ασία μέσω Τουρκίας. ´´

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr