Σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ προκαλεί η απόφαση των New York Times να προχωρήσουν σε μήνυση κατά της Κομισιόν, με επίκεντρο μηνύματα κειμένου που φέρεται να αντάλλαξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Τα επίμαχα SMS

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η εφημερίδα θα συγκρουστεί με τους δικηγόρους της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ισχυριζόμενη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία ενδεχομένως να περιέχουν πληροφορίες αναφορικά με τις συμφωνίες, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, της ένωσης των 27 κρατών για την αγορά εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες, ενώ η εφημερίδα δήλωσε ότι καταθέτει πολλές αιτήσεις στο πλαίσιο της ελευθερίας της πληροφόρησης, αλλά προς το παρόν δεν διατίθεται να σχολιάσει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μήνυσης.

«Κακοδιοίκηση» στην Κομισιόν

Η δικαστική προσφυγή έρχεται μετά από έρευνα τον Ιανουάριο του 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Έμιλι Ο’Ράιλι που διαπίστωσε κακοδιοίκηση στις Βρυξέλλες όσον αφορά στη διαδικασία ανάκτησης των επίμαχων γραπτών μηνυμάτων, σημειώνοντας στο πόρισμά της ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το Politico, η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, υποστήριξε ότι τα SMS ενδέχεται να έχουν διαγραφεί, λόγω της «εφήμερης φύσης τους», ενισχύοντας τις υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης. Σημειώνεται ότι και η Γερμανική Bild έχει μηνύσει την Κομισιόν, ζητώντας τα στοιχεία από τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr