ειδήσεις ομιλίας Μητσοτάκη

Τέσσερις συν μία  σημαντικές ειδήσεις «έβγαλε» το κλείσιμο της χθεσινής μαραθώνιας συζήτησης του νέου προυπολογισμού της βουλής : Oi 4 προήλθαν από την ομιλία του πρωθυπουργού, και η τέταρτη απο τις τοποθετήσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά την εμφανή προσπάθεια να πολώσει το κλίμα, δεν κατόρθωσε να αντιπαραβάλλει μία ουσιαστική πρόταση στην ασκούμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η είδηση που βγήκε εκ της ατόπου εισαγωγής από την ομιλία του πρωθυπουργού, είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το γενικό lockdown, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Και αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η μείωση των ενοικίων των πληττόμενων επιχειρήσεων στο 80% θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο!

Τα… SOS που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικότερα, ο  πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Βουλή ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν έκπτωση ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%.

Δηλαδή, θα καταβάλλουν μόνο το 20%, ενώ οι ιδιοκτήτες θ’ αποζημιωθούν με το 60%. Επίσης, τόνισε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ, και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με πτώση τζίρου κατά 20%.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale εντός του 2021.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αύριο θ’ ανακοινωθεί μία ακόμη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, η οποία αφορά την ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Electric Cars e.GO Made in Greece» για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την επιστολή πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ να παρουσιάζεται σε τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Μητσοτάκης.

Και τέταρτον, ότι η «σύνθετη άσκηση» – όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κοροναϊού – θα ονομάζεται συμβολικά «Ελευθερία». Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση στα εμβόλια μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο – δηλαδή, τα Χριστούγεννα αντί της Πρωτοχρονιάς.

Η πέμπτη είδηση βγήκε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στη συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας, παρά περιορίστηκε σε ευχολόγια και γενικού περιεχομένου παρατηρήσεις για μία κρίση, οι συνέπειες της οποίας, ωστόσο, παραμένουν απρόβλεπτες για όλους.

Πηγή: economico.gr