Οι πέντε προτεραιότητες που θα κρίνουν το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης

Εξαιρετικά πιο δύσκολη απ ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί, αποδεικνύεται η διαχείριση της πανδημίας, η οποία ανατρέπει σχεδιασμούς, οικονομικά και οικογενειακά πλάνα, ενώ δημιουργεί διαρκώς νέα ζητούμενα και δεδομένα.

Με αρκετά πισωγυρίσματα, ακόμα και σε διάστημα 24ωρου ( προκαλώντας εύλογο εκνευρισμό και αντιδράσεις ), στους σχεδιασμούς και τις ανακοινώσεις, το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί αυτή τη φορά να κατορθώσει να τηρήσει το πλάνο που έχει καταρτίσει για την σταδιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

Μετά τη σημερινή επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου ( πλην Θεσσαλονίκης, Αχάϊας και Κοζάνης ), το επόμενο βήμα είναι να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς έχει χαθεί πολύ μεγάλος χρόνος.

Ο χρόνος επιστροφής των μαθητών όλων των υπόλοιπων βαθμίδων θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Αν υπάρξει σταθεροποίηση και ακόμα καλύτερα σταδιακή, έστω και αργή αποκλιμάκωση, τότε μία εβδομάδα αργότερα, θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου, ενδεχομένως μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου.

Τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, σε κάθε περίπτωση, θα επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Τότε, και συγκεκριμένα στις 10 Μαϊου, το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα δοθεί το πράσινο φως για να βγουν τα τραπεζάκια έξω. Αυτός και είναι ο πρώτος και απαράβατος όρος για να ανοίξει η εστίαση. Ανοιγμα μόνο για όσα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Οι αντοχές της οικονομίας, η κόπωση και οι δημοσκοπήσεις 

Η «επανεκκίνηση» της χώρας θεωρείται κομβικής σημασίας στο οικονομικό πεδίο, καθώς πλέον το κόστος στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι δυσβάστακτο, με το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση κονδύλια ύψους 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά ο φετινός προϋπολογισμός.

Ομως, το παρατεταμένο lockdown έχει αρχίσει να ρίχνει τη σκιά του και στο πολιτικό σκηνικό: η κόπωση των πολιτών αποτυπώνεται σταδιακά στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, το γεγονός ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίζονται να καταγράφουν δυναμική ανάκαμψης οδηγεί κυβερνητικά στελέχη στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύντομη «παρένθεση».

Οπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, από τα μέσα Μαΐου και έως το τέλος του χρόνου, όταν οικονομία και κοινωνία θα έχουν τεθεί σε τροχιά επαναλειτουργίας, η Ν.Δ. θα υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες του τελευταίου τριμήνου.

Οι δύο απαράβατες προϋποθέσεις 

Αυτό, βεβαίως, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα αποδειχθεί ρεαλιστικός και κυρίως μόνιμος ο στόχος του ανοίγματος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Διότι τα συνεχή πίσω-μπρος, χειροτερεύουν την κατάσταση.

Το επόμενο εξάμηνο, θα αποτελέσει κρας τεστ για τις αντοχές των επιχειρήσεων και την «τιθάσευση» της ανεργίας σε τομείς της οικονομίας που μάλιστα εμπλέκουν και τμήμα της μεσαίας τάξης.
Βραχυπρόθεσμα θα κριθεί πόσο αποτελεσματικό είναι το εργαλείο των self tests, αλλά και ποιο είναι το πραγματικό υγειονομικό αποτύπωμα του προσεκτικού ανοίγματος που επιχειρείται από το Σάββατο με το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις και από αύριο με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Εάν οι εξελίξεις είναι θετικές, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αρχίσουν να απορροφούνται οι «κραδασμοί» που πυροδοτεί η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι προβληματικές δημοσκοπικές ομάδες για τη ΝΔ

• Οι νέοι, που έχουν υποστεί σοβαρότατους περιορισμούς, χωρίς να αισθάνονται ότι οι ίδιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο λόγω κοροναϊού.
• Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν επί μήνες τις επιχειρήσεις τους κλειστές, χωρίς μάλιστα να έχει επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του ιικού φορτίου.
• Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής και επί μήνες ζουν με εισόδημα που έχει περιοριστεί στα 534 ευρώ τον μήνα.

Όπως αναγνωρίζεται, πραγματικά αλώβητοι οικονομικά από την υγειονομική κρίση είναι στην παρούσα φάση, στο σύνολό τους, μόνο οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Τι προκύπτει όμως από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις;

Η τελευταία έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ καταγράφει προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων (37% έναντι 25%), δηλαδή διαφορά μεγαλύτερη εκείνης των εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Και τούτο, παρότι η κυβέρνηση οδεύει στην ολοκλήρωση δύο ετών της θητείας της, ενώ, πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας, το τελευταίο δίμηνο υπήρξαν και άλλα γεγονότα με πολιτικό κόστος, όπως η Ικαρία και η υπόθεση της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.

Όμως, από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει και συνεχώς μειούμενη αποδοχή των σκληρών περιοριστικών μέτρων, που «χρεώνονται» εκ των πραγμάτων στην κυβέρνηση.

Lockdown ή χαλάρωση; 

Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα «τι είναι καλύτερο να γίνει όσον αφορά τον γενικό περιορισμό – lockdown;», «άμεση χαλάρωση» ζητεί το 35% των ερωτηθέντων, έναντι 24% ένα μήνα νωρίτερα.

Επίσης, την «παράταση όσο χρειαστεί» προκρίνει μόλις το 17% έναντι του 29% στην έρευνα του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για τον Κύκλο Ιδεών του κ. Ευ. Βενιζέλου, η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο είναι μάλιστα ευθέως συνδεδεμένο με την ηλικιακή –και άρα εν μέρει και εργασιακή– παράμετρο.

  • Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κρίνεται θετικά από το 67% των 65 ετών και άνω, το 52% των 55-64 ετών, το 48% των 45-54, το 50% των 35-44 και το 32%των 17-34.

Η κυβέρνηση επενδύει για τη μεταβολή του κλίματος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στα περίπου 4 δισ. φέτος –και 5,3 δισ. το 2022– από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: economico.gr