Οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις ομολόγων ξεπέρασαν τα 293 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες συμφωνίες, ύψους 15 δισ. ευρώ, να προέρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι εντολές των επενδυτών έφθασαν μάλιστα το 1 τρισ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Οι προσφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο χθες Τρίτη ώθησαν τον αριθμό των συμφωνιών του μήνα στο ισοδύναμο τουλάχιστον 293,7 δισ. ευρώ (319 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 292,7 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το τελικό σύνολο είναι πιθανό να αυξηθεί μετά την ένταξη της KommuneKredit της Δανίας και της επαρχίας Οντάριο του Καναδά στον κατάλογο των δανειοληπτών που παρατάσσουν νέες συμφωνίες για τις επόμενες ημέρες.

Ο καλός μήνας Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος συγκαταλέγεται πάντα μεταξύ των πιο “γεμάτων” μηνών στο ημερολόγιο των πωλήσεων χρέους – έρχεται μεταξύ της εποχικής επιβράδυνσης των Χριστουγέννων και των μπλακ άουτ που σχετίζονται με την περίοδο των κερδών, όταν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να κάνουν συμφωνίες. Αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα “κινητικός”, καθώς οι δανειολήπτες προσπαθούν να επωφεληθούν από την όρεξη των επενδυτών να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους και να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις πριν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Τα κρατικά κράτη της ΕΕ έχουν ηγηθεί του σιρκουί των ομολόγων, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις να περιλαμβάνουν συμφωνίες ύψους 15 δισ. ευρώ τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ισπανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της άντλησε 8 δισ. ευρώ μόνο τη χθεσινή μέρα (Τρίτη). Οι δανειολήπτες είναι πιθανό να προωθούν τα σχέδια χρηματοδότησης τους για το 2024 για να προλάβουν την πιθανή μεταβλητότητα αργότερα μέσα στο έτος. Ο χρόνος και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, τα γεωπολιτικά γεγονότα και οι βασικές εκλογές – μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και ενδεχομένως στο Ηνωμένο Βασίλειο – είναι όλα στα ραντάρ των επενδυτών για το 2024.

Πωλήσεις χρέους σε χρόνο ρεκόρ

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν ρεκόρ και από την πλευρά της ζήτησης, με τις παραγγελίες των επενδυτών για τις φετινές πωλήσεις χρέους σε ευρώ, λίρες και δολάρια να φτάνουν το 1 τρισ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ. Οι επενδυτές έχουν δελεαστεί από τις ελκυστικές αποδόσεις, με τα εταιρικά ομόλογα σε ευρώ να αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 3,8%, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg για τα ομόλογα. Τα spreads έχουν μειωθεί σε περίπου 84% των νέων συμφωνιών αυτού του μήνα από την τιμολόγηση.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ισχυρή δυναμική των ομολόγων θα διαρκέσει, όσο τα μεγάλα γεγονότα που δημιουργούν κινδύνους το 2024 εξακολουθούν να κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr