Αύξηση του ΑΕΠ λίγο πάνω από το 3% για φέτος και πρόβλεψη για 7,3% πληθωρισμο, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, στην τακτική έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, που δίνεται σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Για το 2023, η Κομισιόν θα προβλέπει για την Ελλάδα και πάλι ανάπτυξη πάνω από 3%, ενώ και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 2%.

Η Κομισιόν θεωρεί πολύ καλή την εκκίνηση που έκανε η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του, παρά το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού. Επίσης, εκτιμά:

  • πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, στα επίπεδα του 2019,
  • διατήρηση της δυναμικής σε επενδύσεις και εξαγωγές, 
  • υψηλά επίπεδα  ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τουρισμός και δημόσιες επενδύσεις τροφοδοτούν την ανάπτυξη

Η κομισιόν εκτιμά ότι εκτός από τον τουρισμό, την άναπτυξη στην Ελλάδα θα τροφοδοτήσουν οι δημόσιες επενδύσεις.  Η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου (του νέου ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2021-2027.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει τη συμβατότητα, με τις ανακοινώσεις της ΕΕ, όσων έχουν ανακοινωθεί για στοχευμένα έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν τους οικονομικά ευάλωτους.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αφού λαμβάνουν υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης το 2022 και το 2023.

Άλλες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Άλλες ελληνικές κι διεθνείς εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, έχουν ως εξής:

  • Ανάπτυξη η οποία θα κυμαίνεται από 3,5% έως και 4% με πληθωρισμό ο οποίος θα κυμανθεί από το 9% έως και το 9,6% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ στην έκθεση του για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.
  • Στο 3,5% είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της Fitch, , εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί πέσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για να διαμορφωθεί στο 7,3% κατά μέσο όρο για το 2022.
  • Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, ”η Ελλάδα, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται για το 2022 στο 3,5% (νεότερες εκτιμήσεις τον κατςβάζουν στπ 2,8%) και για τη νομισματική ένωση στο 2,7%, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη της τάξης του 3,1% στην Ελλάδα και του 2,3% στη ζώνη το κοινού νομίσματος”.
  • Στο  4,2%, εκτιμά την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING φέτος. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 1,7% το 2023 και 2,3% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 1,9% το 2024.

Πηγή: economico.gr