Τουρκία πυροσβέστριες

Κόντρα στην οθωμανική παράδοση και τις ισλαμιστικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης έχει από το φετινό καλοκαίρι στις τάξεις της και γυναίκες.

Πολιτικές φωτιές “ανάβει” η ύπαρξη γυναικών στο τουρκικό πυροσβεστικό σώμα 

Σε μια σαφή διαφοροποίηση πολιτικής από αυτή της κεντρικής εξουσίας, η Κωνσταντινούπολη που έχει δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Εκρέμ Ιμάμογλου του κεμαλικού κόμματος CHP διαθέτει πλέον τουλάχιστον 37 πυροσβέστριες, που σβήνουν μεν τις φλόγες στην πόλη αλλά ανάβουν πολιτικές φωτιές σε μια χώρα ολοένα και περισσότερο διαιρεμένη μεταξύ ερντογανικών και κεμαλικών.

Η Τουρκάλα πυροσβέστρια Ντιλάρα Καραμπουλούτ έχει επέμβει με την ομάδα της σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σισλί της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Δευτέρα (φωτ.: ΕΡΑ)
Το να είσαι άνδρας πυροσβέστης στην Κωνσταντινούπολη ακολουθεί μια μακρά παράδοση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, καθώς παλαιότερα η Πόλη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου χτισμένη από ξύλο.

Η ιστορική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έκλεισε φέτος 100 χρόνια επίσημης ιστορίας, συνεχίζοντας την παράδοση των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης του 18ου και 19ου αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωστών ως «tulumbacilar». Με τις χαρακτηριστικές στολές τους και εξαρτύσεις τους ήταν ανέκαθεν εικόνα ανδρισμού και γενναιότητας στην Τουρκία.

Σπάνια η εικόνα γυναίκας με στολή πυροσβέστη

Μπορεί σε κάποιες μικρότερες πόλεις της Τουρκίας να υπήρχαν κάποιες πυροσβέστριες από το 1988, αλλά η εικόνα μιας γυναίκας με στολή πυροσβέστη και τον πυροσβεστικό σωλήνα στα χέρια είναι εξαιρετικά σπάνια στη γειτονική χώρα.

Η έκφραση, «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πυροσβέστρια», δεν πρέπει να βρέθηκε ποτέ στα χείλη αυτών των 37 γυναικών, που πλέον κοσμούν με την παρουσία και τις υπηρεσίες τους την Πυροσβεστική της Κωνσταντινούπολης.

Δεν θεωρείται δουλειά για μια γυναίκα

«Δεν θεωρείται δουλειά για μια γυναίκα, αλλά από τότε που ήμουν μικρή συνήθιζα να κάνω πράγματα που θεωρούνταν πιο ανδρικά, κι έτσι η οικογένειά μου δεν παραξενεύτηκε με την απόφασή μου», δηλώνει η 22χρονη Τσεϊντά Τσιρίκ, στον πυροσβεστικό σταθμό του Μπασάκσεχιρ, προαστίου της Κωνσταντινούπολης.

Η κα Τσιρίκ με δύο άλλες πυροσβέστριες και 10 άνδρες ανήκουν στην ομάδα που έχει υπό την ευθύνη της το πολυσύχναστο προάστιο. Η ίδια δηλώνει ότι αφού αρχικά οι άνδρες συνάδελφοί της είδαν τις πυροσβέστριες με κάποια καχυποψία το καλοκαίρι, πλέον συνήθισαν και συνεργάζονται άψογα.

Το καλοκαίρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης προκήρυξε 50 θέσεις για γυναίκες, αλλά τελικά προσέλαβε μόνο 37 καθώς από τις υποψήφιες κάποιες κόπηκαν στις εξετάσεις και τις σωματικές δοκιμασίες.

Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει περάσει από το 2019 στα χέρια του κ. Ιμάμογλου και του CHP, αποτελώντας ένα αγκάθι στην πολιτική ηγεμονία Ερντογάν, ο οποίος έχει κι εκείνος χρηματίσει δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως.

Πηγή: ΕΡΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr