μέτρα στήριξης

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά της ακρίβειας, με ή χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Ο κορμός της επόμενης παρέμβασης 

Ο κορμός της επόμενης παρέμβασης κατά του πληθωρισμού των καυσίμων θα είναι η παρέμβαση που θα γίνει για να ανακοπούν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό θα γίνει με την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Το κράτος θα επιδοτεί την διαφορά της τρέχουσας τιμής από την ανώτατη που θα ορίσει στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε το ρεύμα στην τελική του τιμή να μειωθεί σημαντικά.

Όπως έχει πει όμως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, πριν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, η Αθήνα θα περιμένει και τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου.

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων 

Τούτο, διότι είναι πιθανό να υπάρξουν εκεί αποφάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά των ανατιμήσεων των προϊόντων ενέργειας τόσο με παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις τιμές όσο και με τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτός όμως από την παρέμβαση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό αλλά και τον ειδικό λογαριασμό όπου συγκεντρώνονται τα έσοδα από δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, το οικονομικό επιτελείο θα επαναλάβει και τα μέτρα ύψους 490 εκατ. ευρώ, που εφαρμόζει για πρώτη φορά αυτό το διάστημα, με στόχο να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις .

Μέτρα κατά των ανατιμήσεων των υγρών καυσίμων

Η παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος, αν και πολύ σημαντική, αφήνει έξω τις ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα που είναι σημαντικές σε ιδιώτες και επαγγελματίες.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, θα επεκταθεί και για τον Μάιο η ειδική επιδότηση των 12 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης που ισχύει ήδη για τον Απρίλιο.

Η επιδότηση αυτή, εκτός από την ανακούφιση των επαγγελματιών που ασχολούνται με τις μεταφορές, θεωρείται ότι μπορεί να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις για το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Επιδότηση  των καυσίμων κίνησης 

Επίσης, αναμένεται η επανάληψη της επιδότησης όλων των καυσίμων κίνησης και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Ως γνωστόν, η επιδότηση αυτή κυμαίνεται από από 40 ευρώ για τα ΙΧ και 30 ευρώ για τα δίκυκλά για τις ηπειρωτικές περιοχές, έως και 50 ευρώ για ΙΧ και 35 ευρώ στα δίκυκλα.

Η επιδότηση που αφορά βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο και φυσικό αέριο, αν και αφορά συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, ισχύει για ένα τρίμηνο, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Σε μια επιχείρηση μετριασμού της επιβάρυνσης, μπορεί να δοθεί άλλο ένα επίδομα καυσίμων από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Δεν αποκλείεται επίσης να επαναληφθεί το μέτρο του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί.

Η επιταγή ακρίβειας

Σε μια προσπάθεια να στηριχτούν περισσότερο και τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι και στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αναμένεται μέσα στον χρόνο να επαναληφθεί και η λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας”, δηλαδή το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που ζούν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και νοικοκυριά με παιδιά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr