τράπεζες ακίνητα

Ευνοϊκή χρηματοδότηση που φτάνει έως και το 85% της τιμής του ακινήτου και προνομιακό επιτόκιο κοντά στο 3% προσφέρουν οι τράπεζες για όσες αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται μέσα από τις ειδικές πλατφόρμες προώθησης και πώλησης που έχουν δημιουργήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ( Καθημερινή της Κυριακής ), πρόκειται για πλατφόρμες που έχουν «στηθεί» ειδικά για την προβολή ή μεταβίβαση ακινήτων που ανήκουν ήδη στα ιδρύματα και τα οποία προκειμένου να διευκολυνθεί η πώλησή τους, συνοδεύονται με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα δανειοδότησης σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τέτοιες πλατφόρμες είναι η «properties4sales» που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς, η «realestateonline» της Εθνικής Τράπεζας, η «findyourproperty» της Eurobank, ενώ πλατφόρμα για την προβολή και πώληση των ιδιόκτητων ακινήτων της, αναμένεται να βγάλει στην αγορά στις αρχές του επόμενου χρόνου και η Alpha Bank.

Διαμερίσματα, καταστήματα, τουριστικά καταλύματα, οικόπεδα 

Μέσω του τρόπου αυτού οι τράπεζες εμπλέκονται ενεργά στην πώληση μεμονωμένων ακινήτων, όπως διαμερίσματα, καταστήματα, μικρά ή μεγαλύτερα τουριστικά καταλύματα και οικόπεδα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους κυρίως μέσω πλειστηριασμών.

Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το τραπεζικό σύστημα ανέρχονται περίπου σε 25.000.

Η δημιουργία πλατφορμών για τη διάθεσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καλύτερη αξιοποίησή τους, στον βαθμό που το «eauction» δεν προκρίνεται ως εργαλείο για την εμπορική προώθησή τους. Το «eauction» αποτελεί το θεσμικό κόμβο που δημιουργήθηκε το 2018 για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων και συνιστά μια πλήρη βάση δεδομένων για όλους τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να διεκδικήσουν ένα ακίνητο που ρευστοποιείται.

Δεν δίνει, ωστόσο, τη δυνατότητα σε κάποιον να δει μέσω φωτογραφικού υλικού το ακίνητο που βγαίνει στον πλειστηριασμό, με συνέπεια το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο. Ετσι οι μεταβιβάσεις σε τρίτους –πλην των τραπεζών– είναι πολύ μικρό μέρος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Το πλεονέκτημα 

Βασικό πλεονέκτημα των ακινήτων που διατίθενται μέσω μιας ιδιόκτητης τραπεζικής πλατφόρμας είναι ότι το ίδρυμα έχει «καθαρίσει» από παρατυπίες το ακίνητο που βγάζει προς ρευστοποίηση.

Η νομιμοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών αποτελεί προϋπόθεση πριν από κάθε μεταβίβαση και η απόκτηση ενός ακινήτου απευθείας από την τράπεζα απαλλάσσει τον αγοραστή από εκπλήξεις και διασφαλίζει την αξιοπιστία της συναλλαγής.

Παρόμοιες πλατφόρμες λειτουργούν άλλωστε και ως σημεία προβολής με το αναγκαίο φωτογραφικό υλικό, πριν ο ενδιαφερόμενος δει από κοντά –μέσω μεσιτικού γραφείου– το ακίνητο.

Η καινοτομία

Η πιο βασική καινοτομία αυτής της πρωτοβουλίας που αναπτύσσουν οι τράπεζες είναι η δυνατότητα που δίνεται στον ενδιαφερόμενο και υποψήφιο αγοραστή να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό και να διεκδικήσει ένα ακίνητο υποβάλλοντας ηλεκτρονική προσφορά και εφόσον πλειοδοτήσει να το αποκτήσει.

Η πρώτη πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η «properties4sales» της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διαθέτει άλλωστε και το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων με ευρεία διασπορά σε όλη τη χώρα.

Πηγή: economico.gr