Νέο αυστηρό μήνυμα στην Ερντογάν αναμένεται να στείλει η ΕΕ μέσω της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αυστηρή γλώσσα προς την Τουρκία

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, αντίγραφο του οποίου επικαλείται το Euractiv, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της για τη νέα ένταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Παράλληλά, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όσο και σε αυτή του ΝΑΤΟ.

Μεγάλη ένταση

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Euractiv, oι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί και πάλι. Η Αθήνα λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της, καθώς και ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά. Επιπλέον, επικαλούμενη διεθνείς συνθήκες, η Άγκυρα πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, καθώς, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει την «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη. Οι Έλληνες έχουν επίσης κακές αναμνήσεις από το παρελθόν, καθώς το 1974, όταν η Χούντα απέσυρε τα στρατεύματα από την Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε παράνομα κυπριακό έδαφος, παραμένοντας μέχρι σήμερα.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα, διπλωμάτης δήλωσε ότι «δεν είναι πιθανό» η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. «Ο Ερντογάν [ενδεχομένως] να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό», εξήγησε.

«Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει με ψυχραιμία, όπως πάντα, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να προβάλλονται τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις», προσέθεσε η ίδια πηγή. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Αθήνα προτίθεται στη Σύνοδο των Βρυξελλών να θέσει μεν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι σκοπεύει να εγείρει και ζήτημα ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι ότι μέχρι στιγμής η ένταση είναι ρητορική και όχι στο πεδίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr