θετικές εκθέσεις

Μπορεί στην κοινωνία να επικρατεί ο φόβος για την πορεία της πανδημίας, αλλά στην αγορά, το κλίμα αλλάζει υπέρ της ελληνικής οικονομίας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τον  απεγκλωβισμό του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που κινούνταν τους προηγούμενους έξι μήνες, καθώς και την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά 24% και του τραπεζικού δείκτη κατά σχεδόν 60% από τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου και το φως που άναψαν στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων «λευκών κύκνων», όπως το τέλος της αβεβαιότητας γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, το οποίο και στηρίζει το PEPP της ΕΚΤ, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με τη Σλοβενία που είδαν αναβάθμιση της αξιολόγησής τους εν μέσω πανδημίας, βρίσκονται πίσω από αυτό το ξαφνικό «κλικ» που έγινε σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση απέναντι στη χώρα.

Αρχίζουν και ποντάρουν στην ανάκαμψη οι ξένοι επενδυτές 

«Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει και ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ένα στοίχημα το οποίο διέκοψε η πανδημία», όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Δεδομένου ότι οι κλάδοι και οι οικονομίες γενικότερα που χτυπήθηκαν περισσότερο από το σοκ της COVID θα είναι αυτές που θα ανακάμψουν το ταχύτερο και το εντονότερο, η Ελλάδα πλέον έχει μπει με… φόρα στον επενδυτικό χάρτη, τη στιγμή που οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι και τα χαρτοφυλάκια καταστρώνουν ήδη τη στρατηγική τους για το 2021.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες είδαμε μπαράζ εκθέσεων ξένων οίκων οι οποίοι δήλωσαν αισιόδοξοι για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, με την Jefferies να χαρακτηρίζει τη χώρα ως τον μεγάλο κερδισμένο από την οικονομική ανάκαμψη που θα φέρει η ύπαρξη ενός αποτελεσματικοί εμβολίου, και τη Morgan Stanley να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ένα trade διάρκειας λόγω του ριμπάουντ που θα σημειωθεί σε ΑΕΠ και τουρισμό, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία χτυπήθηκε πιο έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αναμένεται να ξεχωρίσει.

Το story της ισχυρής ανάκαμψης 

Το story της ισχυρής ανάκαμψης ήταν αυτό που κίνησε το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και την εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη κατά 100%.

Την προηγούμενη χρονιά, και ιδίως μετά τις εκλογές, οι επενδυτές πόνταραν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ένα στοίχημα το οποίο ωστόσο «έκαψε» η πανδημία.

Το εμβόλιο αισιοδοξίας που δίνουν οι ειδήσεις από Pfizer, Moderna, AstraZeneca κ.ά., φέρνει ξανά στο τραπέζι το αφήγημα του Greek recovery.

Πηγή: economico.gr