Μαδούρο Τουρκία

Τι σχέση έχει το καθεστώς Μαδούρο με την Αγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν; Και ποιες ήταν οι διαδρομές που ένωσαν τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ταρέκ Ελ Αϊσάμι με έναν από τους πιο γνωστούς κατηγορούμενους για ξέπλυμα χρήματος στην Τουρκία, τον επιχειρηματία Σεζκίν Μπαράν Κορκμάζ;

Οι αποκαλύψεις που κάνει ο τούρκος πρώην διπλωμάτης Ιμντάτ Ονέρ προκαλούν θύελλα στην Αγκυρα και εγείρουν ερωτήματα για τις σκοτεινές σχέσεις Τουρκίας – Βενεζουέλας και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

To ταξίδι στην Αγκυρα και το ραντεβού με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα duvar, ο Ονέρ καταγγέλλει ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ταρέκ Ελ Αϊσάμι χρησιμοποίησε το αεροπλάνο του τούρκου Κορκμάζ ουκ ολίγες φορές – και μεταξύ αυτών και για ένα μεγάλο ταξίδι στην Τουρκία στην διάρκεια του οποίου συναντήθηκε και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελ Αϊσάμι, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών το 2017, έμεινε για ένα μήνα στην Τουρκία το 2019, είπε ο Ονέρ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια αναχώρησε για τη Ρωσία προτού επιστρέψει στο Καράκας. Ο πρώην διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο Ελ Αϊσάμι χρησιμοποίησε το αεροπλάνο του Κορκμάζ στη διάρκεια εκείνων των ταξιδιών.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο Ελ Αϊσάμι συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάκρεια αυτής της επίσκεψης.

Σύμφωνα με τον Ονέρ, οι πτήσεις του Ελ Αϊσάμι μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Βενεζουέλας κανονίστηκαν από δύο πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες αεροπορικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Τα δύο πρόσωπα κάλυψαν τα έξοδα του αεροπλάνου με παράνομο χρήμα από τη Βενεζουέλα, υποστήριξε.

Ο διακινητής ναρκωτικών και η “αμερικανική χρηματοδότηση”

Τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2019 για παραβίαση των κυρώσεων, είπε ο Ονέρ. Ο πρώην διπλωμάτης λέει ακόμη ότι ο Κορκμάζ αγόρασε το αεροπλάνο με χρήματα που στάλθηκαν στην Τουρκία για ξέπλυμα, εννοώντας αμερικανικό χρήμα.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Κορκμάζ μετέφερε έναν διεθνή διακινητή ναρκωτικών στη διαδρομή Κωνσταντινούπολη-Μόσχα-Καράκας με χρήματα των ΗΠΑ», έγραψε ο Ονέρ στο Twitter.

Ο Κορκμάζ συνελήφθη στην Αυστρία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Ονέρ υπηρετούσε στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βενεζουέλα μεταξύ του 2014 και του 2016, εκδιώχθηκε όμως στην συνέχεια κατηγορούμενος για δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr