Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ στα χαρακώματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα χαρακώματα. Μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει φουντώσει, ενώ οι φόβοι διάσπασης εναλάσσονται με την αγωνία γενικευμένης εγκατάλειψης καθώς αναπτύσσονται ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις.

Το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτοπή και έως τότε θα γνωρίζουμε τους υποψήφιους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο ορισμένα ονόματα είναι ήδη στο προσκήνιο.

  • Η Εφη Αχτσιόγλου έχει ήδη αποφασίσει να είναι υποψήφια, η οποίαέχει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση με τον οποίο βρίσκεται σε κοινό βηματισμό όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «το σκέφτεται». Όλα δείχνουν πως ο ομόφωνα καταδικασμένος, με ατιμωτική απόφαση για παράβαση καθήκοντος, Νίκος Παππάς προσανατολίζεται να το “παλέψει” για την εξουσία στο κόμμα, ενώ φαίνεται το ίδιο να “ζυγίζει” και η υπόδικος τη στιγμή αυτή , για την τραγωδία στο Μάτι, Ρένα Δούρου. Στις υποψηφιότητες αυτές πολλοί στο κόμμα προσθέτουν και τον Παύλο Πολάκη που ο ίδιος ” αφήνει ανοιχτό” αυτό το ενδεχόμενο. Κάποιοι καλοβλέπουν και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Γύρω – γύρω όλοι και στη μέση Αχτσιόγλου – Τσακαλώτος

Στην τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής κίνησης που ήταν σταθερά επικριτική στις κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία τετραετία, επιβεβαιώθηκε η επί της αρχής στήριξη σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, αλλά μια μερίδα της βάσης του διατασικού αυτού ρεύματος εκφράστηκε θετικά και προς την περίπτωση της βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου.

Την τελευταία υποστηρίζει και ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς, Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος τελευταία αναδεικνύεται ως «παίκτης» στο εσωκομματικό σκηνικό, δηλώνοντας ότι η κυρία Αχτσιόγλου απευθύνεται στο… Κέντρο, περιγράφοντάς το ως θετικό για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ,  σε αντιδιαστολή με τον “πιο μαρξιστή” κ. Τσακαλώτο.

Μιλώντας στο Open, ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου: «Εμένα θα με ενδιέφερε να κατέβει και μάλιστα θα είναι η πρώτη προτίμησή μου ο Ευκλείδης», είπε για να συμπληρώσει ότι ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου έχουν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές.  «Τεράστιες δεν έχουν, αλλά έχουν διαφορές. Εγώ για παράδειγμα είμαι πιο κοντά στις αντιλήψεις του Ευκλείδη», είπε για να συμπληρώσει πως ο κ. Τσίπρας οφείλει να πει ποιον θέλει για διάδοχό του: «Ευθαρσώς νομίζω ο Αλέξης μπορεί να σηκωθεί και να πει τη γνώμη του για τον ποιον ή ποια θέλει»

Με τούτα και με κείνα, το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί καμμία από τις συζητούμενες υποψηφιότητες δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά μιας συγκροτημένης ηγετικής προσωπικότητας. Πολύ περισσότερο αφού στις “ισχυρές” υποψηφιότητες παίζουν στελέχη είτε αμετάκλητα καταδικασμένα από το Ειδικό Δικαστήριο (Παππάς) είτε με ανοιχτές παρτίδες με τη δικαιοσύνη (Δούρου).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr