ΟΗΕ πόλεμος

Δραματική έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έκανε ο επικεφαλής ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης Ντέιβιντ Μπίζλι καλώντας τους να «πληρώσουν περισσότερα τώρα για να αποτρέψουν την παγκόσμια πείνα ή να υποστούν μια μεταναστευτική κρίση αργότερα».

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο επικεφαλής του World Food Programme, που είναι παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη τρομερό πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, διαταράσσοντας την προσφορά και διογκώνοντας τις τιμές.

«Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που έχουν καταστραφεί από την πείνα σε πολιτικό χάος και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση» είπε.

Όπως είπε ο Μπίζλι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Εάν νομίζετε ότι τώρα έχουμε την κόλαση επί γης, απλώς προετοιμαστείτε

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τον πόλεμο έχει άμεσο αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Εάν νομίζετε ότι τώρα έχουμε την κόλαση επί γης, απλώς προετοιμαστείτε», προειδοποίησε γλαφυρά ο επικεφαλής του οργανισμού με έδρα τη Ρώμη: «Εάν αγνοήσουμε τη Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», προέβλεψε χαρακτηριστικά.

«Τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί στο Παρίσι, στο Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα», δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα: «Είναι εύκολο να κάθεστε με την άνεσή σας στον πανάκριβο ύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν», είπε ο κ. Μπίζλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr