Οίκοι Αξιολόγησης: Οι εκλογές της Κυριακής θα επιβεβαιώσουν ότι η χώρα δεν θα λοξοδρομήσει από το δρόμο της προόδου

“Απομακρύνονται τα σύννεφα του εκλογικού κινδύνου και της πολιτικής αστάθειας. Οι εκλογές της Κυριακής θα επιβεβαιώσουν ότι η χώρα δεν θα λοξοδρομήσει από το δρόμο των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και της αναπτυξιακής προοπτικής που έχει μέχρι τώρα χαράξει”. Αυτό αναφέρουν, σε σειρά εκτιμήσεών τους, οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης

Ο φόβος των αναλυτών τους πριν την προηγούμενη κάλπη ότι θα μπορούσε να προκύψει  είτε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε να χρειάζονταν και τρίτες κάλπες, φαίνεται να εξέλειπε, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις βγάζουν άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Επισημαίνουν, μάλιστα, το γεγονός της αυτοπεποίθησης του, αφού στις τελευταίες συνεντεύξεις του ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κυβερνητική αναδόμηση, την ανασυγκρότηση του επιτελικού κράτους και τα πρώτα νομοσχέδια, με το ένα να αφορά τις προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπου εκεί θα αποτυπωθούν και θα μετρηθούν όλα τα οικονομικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί.

«Αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για καθαρή κυβερνητική αυτοδυναμία, γεγονός που θα επιτρέψει μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό,  θα δώσει την ευκαιρία και στους οίκους αξιολόγησης να μπορέσουν να δουν και να μετρήσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ώστε τελικά να δώσουν την αναβάθμιση», σημειώνουν οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης.

Οι εκτιμήσεις των ξένων Οίκων

Στις τελευταίες αναλύσεις τους οι ξένοι αναλυτές διατυπώνουν τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

JP Morgan: Μια δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές,  είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι τωνμεταρρυθμίσεων με  υψηλές πιθανότητες επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η JP Morgan βλέπει υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Societe Generale: Οι επενδυτές πανηγύρισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, αλλά γιατί σχεδόν κανένας δεν περίμενε ένα τόσο αποφασιστικό αποτέλεσμα. Στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής,το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η ΝΔ να έχει πάνω από 150 έδρες. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το χρέος μειώθηκε γρήγορα μετά την αύξηση του κορωνοϊού. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή δανείων από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, άρα η Ελλάδα απολαμβάνει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μακριά περίοδο ωρίμανσης, κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, εξηγούν οι αναλυτές.

DBRS Morningstar: Μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας θα φέρουν στην Ελλάδα  οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να κρατήσει το ποσοστό της. Ο οίκος αξιολόγησης, που τοποθετεί το αξιόχρεο της Ελλάδας μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (BB high), σημειώνει ότι οι εκλογές φέρνουν την συνέχεια στις πολιτικές που ακολουθούνται. Η δυνητική νίκη της Νέας Δημοκρατία θα της έδινε μια εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας  τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Παράλληλα, οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και από τις ύψους 30,5 δισ. ευρώ δαπάνες του Ταμείου Ανάπτυξης είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλει στην πιθανή βελτίωση της αξιολόγησης, σημειώνει ο οίκος.

S&P Global Ratings: Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα αποτελεί μια εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Ο οίκος αξιολόγησης, που είχε αναβαθμίσει τον Απρίλιο τις προοπτικές της ΒΒ+ αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση (φέρνοντάς την στην επενδυτική βαθμίδα), μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής του, δηλαδή έως το 2026.

Scope: Ως θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, ενώ αναμένει επανάληψή τους την προσεχή Κυριακή. Ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έφερε το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα πραγματοποιήσει το επόμενο review  του στις 4 Αυγούστου. «Η συνέχεια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές που προκύπτει από την αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και μία πιο μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα στήριζε το αξιόχρεο της Ελλάδας», σημειώνει ο Οίκος.

  • Οι επόμενες ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η αξιολόγηση από το DBRS και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr