Μήνυμα εμπιστοσύνης στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας εντυπωσιακές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από το β’ εξάμηνο του 2022.

Ταχεία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Αναλυτικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 και 2023 θα κινηθεί με ρυθμούς καλύτερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, καθώς προβλέπει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 4,9% φέτος και 3,5% του χρόνου. Μάλιστα, το περασμένο έτος η ελληνική οικονομία με 8,5% αύξηση του ΑΕΠ είχε τη δεύτερη ψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η Επιτροπή αποδίδει την σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην αξιοσημείωτη αύξηση των τουριστικών εισροών, αλλά και του βιομηχανικού τομέα.

Όπως τονίζειται, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η λήψη περιοριστικών μέτρων επηρέασαν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για το σύνολο της Ευρωζώνης μετά την αύξηση κατά 5,3% του ΑΕΠ το 2021, η Επιτροπή προβλέπει για φέτος και το επόμενο έτος αυξήσεις της τάξης του 4,0% και 2,7% αντίστοιχα.

Ομαλοποίηση από το β’ εξάμηνο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, οι υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και τα προβλήματα ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθιστούν μεγαλύτερη -σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου- τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι η κατάσταση θα αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του έτους με προβλεπόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 3,5% στο τέλος του 2022 από το 5,1% που κινείται σήμερα. Μάλιστα, ο πληθωρισμός το 2023 θα περιοριστεί στο 1,7%. Στην Ελλάδα  ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος στο 3,5% από 5,5% που κινείται τώρα και στο τέλος του επόμενου έτους στο 1,1%.

Τζεντιλόνι: Θα εξασθενήσουν τα προβλήματα

Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τις χειμερινές προβλέψεις, ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, επισήμανε ότι πολλαπλά προβλήματα έχουν παγώσει την οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα: η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και στις επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα προβλήματα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά και προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά από την άνοιξη, τόνισε. Σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr