Αυτόματη Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού με Βάση Τέσσερα Κριτήρια

Αυτόματη Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού με Βάση Τέσσερα Κριτήρια

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα γίνεται με νέα κριτήρια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει εγκριθεί. Στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της οδηγίας, η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς δείκτες: την αγοραστική δύναμη των μισθών, το γενικό επίπεδο και την κατανομή των μισθών, τον ρυθμό αύξησης των μισθών και τα επίπεδα παραγωγικότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, με παραδείγματα από τη Γαλλία. Το πόρισμα παραδόθηκε στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να προχωρήσει σε διάλογο πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα κυμαίνεται σύμφωνα με ένα συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, μαζί με την ημίσεια του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών. Εάν το αποτέλεσμα αυτού του υπολογισμού δείξει μείωση του κατώτατου μισθού, δεν θα υπάρχει αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, αν η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση, προγραμματίζεται η δυνατότητα για μη εφαρμογή της αυτόματης αναπροσαρμογής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί την εφαρμογή της οδηγίας μέσω εκθέσεων που θα υποβάλλονται από κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για την κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις, το επίπεδο του κατώτατου μισθού και τα ποσοστά εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές.

Η οδηγία δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο 80%, καθώς το ποσοστό αυτό στη χώρα είναι χαμηλό. Η Ελλάδα υποχρεούται να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αξιολογείται και θα ανανεώνεται τουλάχιστον ανά πενταετία. Το σχέδιο θα πρέπει να συντάσσεται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: tovima.gr