Αναμενόμενη Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Επιπτώσεις στην Οικονομία

Αναμενόμενη Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Επιπτώσεις στην Οικονομία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένει δύο ισόποσες μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2024. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε ότι ακόμη και με αυτές τις μειώσεις, τα επιτόκια θα επανέλθουν στο 3%, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα. Υπογράμμισε ότι η νομισματική χαλάρωση θα είναι ευπρόσδεκτη το 2025, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 1,8%, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021. Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω των επιδράσεων των τιμών ενέργειας. Η ΕΚΤ επιδιώκει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, αν και η αύξηση των μισθών και ο υψηλός πληθωρισμός υπηρεσιών προκαλούν ανησυχίες.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τρέχοντες δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν υποτονικοί και πως ο πληθωρισμός μειώνεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου. Προβλέπει ότι η οικονομία θα μπορούσε να φτάσει στο στόχο του 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, εφόσον συνεχιστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει σύντομα στη Σλοβενία, όπου το θέμα των επιτοκίων αναμένεται να απασχολήσει τη συζήτηση. Επιπλέον, η επόμενη σημαντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει για το μέλλον των επιτοκίων, θα είναι αυτή του Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την εκπνοή του 2024.

Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να πτωτεί προς τον στόχο, θα πρέπει να εξεταστεί η μείωση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση, καθώς όλοι έχουν πρόσβαση στα ίδια στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο στόχος του 2% είναι εφικτός στα μέσα του 2025.

«Η αποτυχία δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο», τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επαναφορά σε επίπεδα πολύ χαμηλού πληθωρισμού, κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν.

Πηγή: tovima.gr