Δημοσιονομικές προκλήσεις και συνταξιοδοτικές πιέσεις στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών

Δημοσιονομικές προκλήσεις και συνταξιοδοτικές πιέσεις στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε χθες το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο νέος δημοσιονομικός κανόνας που θα μας απασχολεί στο εξής δεν θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά ο «κόφτης δαπανών», γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξάνει τις δαπάνες της πέρα από αυτά που προγραμματίζονται.

Σε απόλυτα μεγέθη, προγραμματίζεται αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2025, 3,6 δισ. ευρώ το 2026, 3,18 δισ. ευρώ το 2027 και 3,2 δισ. ευρώ το 2028. Οι στόχοι αυτοί είναι σημαντικά καλύτεροι από τις αρχικές προσδοκίες που είχε εκφράσει η Κομισιόν το καλοκαίρι.

Η σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις δαπάνες απέφερε καρπούς, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος αυξάνεται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος, με συνολικό όφελος 4 δισ. ευρώ στην τετραετία. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι αυτός ο επιπλέον χώρος είναι κατά πολύ λιγότερος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η παραλαβή των φρεγατών Belhara και των αεροσκαφών F35 και Rafalle.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από το κύμα των συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα λόγω του δημογραφικού ζητήματος. Σύμφωνα με την Αναλογιστική Αρχή, οι δαπάνες συνταξιοδότησης αναμένονται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2026, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, φέτος αναμένονται 25.000 περισσότερες συνταξιοδοτήσεις σε σχέση με πέρυσι, με τις αιτήσεις κατά το επτάμηνο να δείχνουν αύξηση κατά 6.500. Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων για φέτος πιθανόν να προσεγγίσει τις 200.000, κοντά στο ρεκόρ των 212.151 αιτήσεων του 2021.

Η μεγαλύτερη έξοδος σημειώθηκε το 2021, με 212.151 αιτήσεις, και η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην ωρίμανση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος της γενιάς των baby boomers, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’60. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλοί ασφαλισμένοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς να διακόπτουν την εργασία τους, εκμεταλλευόμενοι το νέο καθεστώς που επιτρέπει την καταβολή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Πηγή: tovima.gr