Ενισχυμένη Συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας για την Ηλεκτρική Διασύνδεση και το Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη

Ενισχυμένη Συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας για την Ηλεκτρική Διασύνδεση και το Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι εντεινόμενο όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, καθώς και τον νέο κύκλο προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια ενός διήμερου workshop που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και εστιάζει στις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα ασχοληθεί με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Η συνάντηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό fund Development Finance Corporation (DFC) δείχνει σταθερό ενδιαφέρον για το έργο Great Sea Interconnector (GSI). Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να προσφέρει γεωπολιτική ασφάλεια στην υλοποίηση του έργου, ενώ υπάρχει επίσης η συμμετοχή από τη γαλλική Meridiam και την TAQA από τα Εμιράτα στο μετοχικό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια του workshop, κυβερνητικά στελέχη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι της Κομισιόν, πωλητές φυσικού αερίου και καταναλωτές θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τον καινούργιο γύρο προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η παρουσία της κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, υφυπουργού Ενέργειας, του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Vladimir Malinov, και του υφυπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk, είναι ενδεικτική της σημασίας των συνομιλιών. Αναμένονται επίσης παρουσιάσεις από διάφορους ειδικούς του τομέα.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή προσπάθεια απομάκρυνσης από το ρωσικό αέριο μέσω νέων προμηθειών LNG. Το workshop στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα να ανοίγει για υποβολή προσφορών από 21 έως 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να κατατεθούν αιτήματα για ποσότητες φυσικού αερίου για την περίοδο Ιανουαρίου 2025 έως Μαρτίου 2030.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών της Ρεβυθούσας και του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης. Το ζήτημα της διαθέσιμης υποδομής θα είναι κεντρικό στις επόμενες συζητήσεις, καθώς και η απαραίτητη ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και στη δυνατότητα αμφίδρομης ροής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της περιοχής.

Πηγή: tovima.gr