Η Χρυσή Άνοδος και η Νέα Εποχή του Πολύτιμου Μετάλλου

Η Χρυσή Άνοδος και η Νέα Εποχή του Πολύτιμου Μετάλλου

Ο χρυσός έχει φέτος κάνει εντυπωσιακή πορεία, σημειώνοντας επαναλαμβανόμενα ρεκόρ, φτάνοντας τα 2.772 δολάρια η ουγγιά μέσα σε μία εβδομάδα. Από την αρχή του χρόνου, η αξία του έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 33%, ξεπερνώντας την απόδοση της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του Nasdaq 100 κατά περίπου 10%. Από τον Οκτώβριο του 2022, ο χρυσός έχει ξεπεράσει την απόδοση του S&P 500, αποδίδοντας 67% έναντι 63% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της YCharts.

Με την αγορά του χρυσού να παραμένει δυναμική, το SPDR Gold Shares, το μεγαλύτερο ETF χρυσού, έχει δει εισροές περίπου 5 δισ. δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες. Ο φυσικός χρυσός δεν υστερεί, καθώς η Costco καταγράφει υψηλές πωλήσεις ραβδώσεων χρυσού, με εκτιμήσεις να φτάνουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια ανά μήνα.

Όσο οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στο χρυσό, θεωρώντας τον ασφαλές καταφύγιο. Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές χρυσού κατά 6% και προβλέπεται να συνεχίσουν να το κάνουν, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Η ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις, φαίνεται να διατηρείται σταθερή, και ο Πούτιν έχει εκφράσει την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στο δολάριο. Η σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο θα μπορούσε να δώσει κίνητρο σε άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτό, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω την αξία του χρυσού.

Επιπλέον, η αυξανόμενη δημοσιονομική πίεση και η αναμενόμενη αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ λόγω των πολιτικών του πρώην προέδρου Τραμπ προσθέτει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για τον χρυσό. Η πιθανότητα αύξησης του δημοσίου χρέους αναμένεται να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την οικονομική σταθερότητα του δολαρίου.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές συνεχίζουν να στραφούν προς τον χρυσό, η κατρακύλα του δολαρίου και οι γεωπολιτικές αναταραχές δείχνουν να διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το πολύτιμο μέταλλο.

Πηγή: tovima.gr