Η Δίκη για τη Συνταγματικότητα των Μπόνους Δόμησης στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Η Δίκη για τη Συνταγματικότητα των Μπόνους Δόμησης στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Το νομικό «οπλοστάσιο» που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναμέτρηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κρίνει τη συνταγματικότητα των μπόνους δόμησης που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). Στη μεγάλη δίκη που διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, εξετάζεται η ανάγκη διατήρησης των «ευεργετημάτων» που προσφέρουν αυξημένα τετραγωνικά και ύψος στα κτίρια, ενόψει των αντιρρήσεων από δήμους, επιστημονικές φορείς και πολίτες.

Η μελέτη των 506 σελίδων του ΥΠΕΝ, που υποβλήθηκε στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι τα κίνητρα δόμησης που προσφέρει ο ΝΟΚ απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. Ο ΝΟΚ, που εισήχθη το 2012, παρέχει τη δυνατότητα αύξησης των τετραγωνικών και του ύψους των κτιρίων με την παράλληλη απόσυρση παλιών ενεργοβόρων κτιρίων. Η έκθεση τονίζει ότι υπάρχουν παράλληλα επιφυλάξεις για τη συνδυαστική χρήση ορισμένων κινήτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσιογνωμία μιας περιοχής.

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΥΠΕΝ τάσσονται υπέρ των κινήτρων για την κατασκευή κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι η χρήση του μπόνους απαιτεί μείωση 66% στην κατανάλωση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας για κτίρια υπολογίζεται να φτάνει μέχρι 39.900 κιλοβατώρες ανά έτος.

Ο ΝΟΚ επιτρέπει επίσης τη μείωση κάλυψης του κτιρίου με αντάλλαγμα έξτρα δόμηση ή ύψος, γεγονός που αυξάνει τους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη. Επίσης, εξετάζεται η χρήση φυτεμένων δωμάτων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Η επιστημονική ομάδα προτείνει αυστηρό έλεγχο για τη συνδυαστική εφαρμογή άρθρων που επηρεάζουν τη μορφή των κτιρίων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφέρει ότι τα κίνητρα του ΝΟΚ προκαλούν επιβάρυνση στους όρους διαβίωσης. Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζει ότι η ανάπτυξη κτιριακών όγκων μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδια πολεοδομικού σχεδιασμού.

Πάντως, η μελέτη του ΥΠΕΝ παρατηρεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης μπορεί να φτάσουν το 30% ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις το 50%. Η έκθεση του ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι η Διοίκηση πρέπει να εντοπίζει και να βελτιώνει τις αδυναμίες που ενδέχεται να προκύψουν στην εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: tovima.gr