Το θέμα του πουρμπουάρ μπαίνει στο επίκεντρο της προσοχής της Εφορίας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αν δεν τηρηθούν οι κατάλληλοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμη και τα μικρότερα ποσά που αφήνουν οι πελάτες στους εργαζόμενους θεωρούνται μισθός.
Ο Γ. Κουράσης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι με βάση αυτή την απόφαση, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποδίδουν τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους ως μισθό, συμπεριλαμβάνοντας κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Δεδομένου ότι τα νέα συστήματα POS είναι διασυνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές, η διαδικασία αυτή απαιτεί προσοχή.
Ο κ. Κουράσης έφερε ως παράδειγμα έναν λογαριασμό 100 ευρώ που πληρώνεται με κάρτα. Αν ο πελάτης αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Πιτσιλή από το 2023, για να αποφευχθούν παραβάσεις, στα νέα POS υπάρχει ειδικό κουμπί που επιτρέπει την καταγραφή του φιλοδωρήματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πουρμπουάρ δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, όπως θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή, και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση υποχρεούται να το αποδώσει κανονικά στον εργαζόμενο, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν ωστόσο δεν εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία, και χτυπηθούν στο POS 110 ευρώ ενώ στην ταμειακή είναι καταχωρημένα 100 ευρώ, θα προκύψει πρόβλημα λόγω διαφοράς τζίρου. Στο τέλος του έτους, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται και στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αμοιβές.
Πηγή: tovima.gr