Η Στρατηγική Χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι Προκλήσεις για την Οικονομία της Ευρωζώνης

Η Στρατηγική Χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι Προκλήσεις για την Οικονομία της Ευρωζώνης

Ως μέρος της στρατηγικής της, η ΕΚΤ στοχεύει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της μέχρι το τέλος του 2025, εισάγοντας επιτόκια που δεν θα περιορίζουν τη ζήτηση και θα ενισχύσουν την οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν από πιο επιταχυνόμενες μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι οι μειώσεις θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης και ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, με τελικό στόχο ένα επιτόκιο της τάξης του 2%.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα είναι ουδέτερα κατά την πάροδο του χρόνου, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι θα παραμείνουν αρκετά χαμηλά για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένοι επίσης επισημαίνουν ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% δεν είναι εξασφαλισμένη και υπάρχουν προκλήσεις όπως η αύξηση των μισθών, που δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Σύμφωνα με τον Bill Diviney, ανώτερο οικονομολόγο της ABN Amro, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι η ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της πληθωριστικής πίεσης, που έχει ενταθεί. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη μεταφέρεται σε αβεβαιότητα, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να προσθέτουν περαιτέρω ανησυχίες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, εκ μέρους της ΕΚΤ, τόνισε ότι απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης και προέβλεψε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2025, αναφέροντας ότι τα δεδομένα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και άλλοι αξιωματούχοι επίσης υποστηρίζουν τη συνέχιση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,8%, οι αξιωματούχοι παραμένουν προσεκτικοί καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθεί ξανά, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν θετική προοπτική μέχρι τα μέσα του 2025, με γνωστούς οικονομολόγους να ζητούν στήριξη της οικονομίας μέσω των μειώσεων των επιτοκίων.

Πηγή: tovima.gr