Μειώσεις Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για Τρίτη Συνεχόμενη Φορά

Μειώσεις Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για Τρίτη Συνεχόμενη Φορά

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προχώρησε σε τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, γεγονός που συνιστά μια σημαντική κίνηση αφού είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τον Δεκέμβριο του 2011. Η τρέχουσα διαμόρφωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων είναι πλέον 3,25%.

Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από την πρόσφατη οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, η οποία αποδείχθηκε χειρότερη από την αναμενόμενη. Σημαντική είναι η πτώση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, ο οποίος υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 1,8%. Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι η απόφαση βασίστηκε σε μια ανανεωμένη εκτίμηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού καθώς και τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Με την πρόσφατη αποκλιμάκωση, τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,40%, και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,65%. Αυτές οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Η ΕΚΤ εξέδωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Ο διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ προσβλέπει σε ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% το 2025. Όπως επισημαίνεται, η προσέγγιση της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει ευέλικτη και θα βασίζεται σε δεδομένα κάθε συνεδρίασης.

Οι αγορές και οι οικονομολόγοι περιμένουν με ενδιαφέρον την επόμενη συνέντευξη Τύπου της προεδρίας Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: tovima.gr