Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να εισέρχεται σε φάση ομαλοποίησης, καθώς η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτή η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα 129,83 ευρώ/MWh του Αυγούστου και τα 135,54 ευρώ/MWh του Ιουλίου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του περασμένου επταήμερου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ/MWh, φθάνοντας στα 93,89 ευρώ/MWh, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 εβδομάδων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), παρατηρείται αύξηση των καθαρών εισαγωγών, οι οποίες σημείωσαν υψηλό 15 εβδομάδων, ασκώντας πιέσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτή η εικόνα αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο λιανεμπόριο ρεύματος, με τους καταναλωτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συμβαίνει κάθε αρχή του μηνός.
Αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος, οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας φαίνεται να διατηρούν σταθερή την τιμή της κιλοβατώρας (kWh), ενώ η ΔΕΗ ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά. Ο αντίκτυπος που θα έχει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου παίκτη στην αγορά, είναι καθοριστικός και για την πολιτική των επιδοτήσεων των τιμολογίων χαμηλής τάσης και τον Οκτώβριο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανακοινώσει ότι οι δύο μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι, Ήρων και Protergia, θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές για τέταρτο συνεχή μήνα.
Όσον αφορά την παρέμβαση στην Κομισιόν, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί για την τάση ομαλοποίησης των τιμών, ιδίως μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί Ενέργειας από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία απέστειλαν κοινή επιστολή ζητώντας μέτρα κατά της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της περιοχής. Ζητούν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως τη φορολόγηση των υπερεσόδων παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η ανάπτυξη διασυνδέσεων στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο κατατάχθηκε στην 7η θέση των ακριβότερων αγορών στην Ευρώπη, με τις μέσες τιμές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να είναι επίσης υψηλές. Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία, όπου οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς είναι επίκαιρη, με έμφαση στους σταθερούς τιμοκαταλόγους, που είναι και το πρότυπο σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός αναμένεται να στραφεί σε «μπλε» τιμολόγια στο μέλλον, ειδικά με τη λήξη της υποχρέωσης των προμηθευτών να προσφέρουν κυμαινόμενα «πράσινα» τιμολόγια στα τέλη του έτους.
Πηγή: tovima.gr