Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναγνωρίζει το αυξανόμενο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές οικογένειες. Σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλήττεται από την έλλειψη επαρκούς και προσιτής στέγης. «Νέοι που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους και να δημιουργήσουν οικογένειες, καθώς και ευάλωτοι συμπολίτες αισθάνονται πίεση» αναφέρει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει δράση με την υλοποίηση εθνικής στεγαστικής πολιτικής, που περιλαμβάνει προγράμματα στήριξης με συνολικούς πόρους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Προσφέροντας ειδικά προγράμματα όπως το «Σπίτι μου Ι», σχεδιάζεται η επέκταση τους το 2024 με το «Σπίτι μου ΙΙ», που θα διευρύνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις οικογένειες με περιορισμένο εισόδημα. Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη των νέων και παρατηρείται εντυπωσιακή ανταπόκριση, με 9.155 νέους δικαιούχους. Σημαντικές είναι οι αλλαγές του «Σπίτι μου ΙΙ», όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι άτομα έως 50 ετών και να ζητούν δάνεια καλύπτοντας οικογενειακά εισοδήματα που ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η κατάσταση στις αστικές περιοχές, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παραμένει κρίσιμη με περισσότερες από 200.000 κλειστές κατοικίες, που εν μέρει οφείλονται σε παλαιές κατασκευές που χρήζουν ανακαίνισης. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εξελίσσεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που ενθαρρύνει την αναβάθμιση των ακινήτων με επιδότηση που φτάνει το 60%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 37% του οικογενειακού εισοδήματος δαπανούνται για τη στέγαση, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο στην ΕΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις ανισότητες προσφέροντας πρόσβαση σε προγράμματα στήριξης ειδικά για ευάλωτες ομάδες, όπως άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα βίας.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» παρέχει υποστήριξη με τη μορφή κάλυψης ενοικίων, λογαριασμών και επιδοτήσεων για επισκευές, με στόχο την επανένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και τη στήριξη της κοινωνικής τους επανόρθωσης.
Πηγή: tovima.gr