Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της εξέλιξης χαμηλότερων επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προγραμματίζει μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η δυνατότητα μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση, ενώ οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από φθηνότερες πιστώσεις για επενδύσεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 2,2% φέτος και το 2,3% το 2025.
Η μείωση των επιτοκίων θα έχει και θετικές συνέπειες για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,7% το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024. Αυτή η ανάπτυξη στους τομείς παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα χημικά προϊόντα και οι φαρμακευτικές σκευασμάτων, συμβάλλει στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και στην ανάγκη για περαιτέρω εξαγωγές.
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να επανεκτιμήσει τη νομισματική της πολιτική, ιδιαίτερα λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις ανησυχητικές προβλέψεις για την γερμανική οικονομία, η οποία φαίνεται να αναπτύσσεται σε ύφεση. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί ότι, ακόμη και με τις αναμενόμενες μειώσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά στα 3%. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, από την κατεύθυνση του πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να προσεγγίσει το 2%.
Συνολικά, οι εξελίξεις προδιαγράφουν ένα θετικό τοπίο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις. Οι βιομηχανικοί τομείς που παραδοσιακά είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή δείχνουν θετικά σημάδια, με κύριους τομείς να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.
Πηγή: tovima.gr