Πολιτικές πέρα από κάθε οικονομική λογική ακολουθεί η Τουρκία, βυθίζοντας σταδιακά την οικονομία της σε ένα τέλμα χωρίς γυρισμό.

Σε μια νέα επίδειξη οικονομικής «παραφροσύνης», η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 14% από 15%, την τέταρτη μείωση μέσα σε ισάριθμους μήνες, προκαλώντας νέα «βουτιά» στην ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα της Πέμπτης, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 15,65 λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει σχεδόν το 4% της αξίας του, ενώ σημειώνεται ότι φέτος η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 50% έναντι του δολαρίου.

Πολιτικής εκτός λογικής

Η Κεντρική Τράπεζα, πάντως, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει για να μειώσει το κόστος δανεισμού και ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση κατά του α’ τρίμηνο του 2022. Η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά από μια σταθεροποίηση ως τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκεφάλισε τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη, Νάτσι Αγκμπάλ, ο οποίος είχε ανεβάσει το επιτόκιο στο 19%.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνει το βασικό επιτόκιο, ακολουθώντας τις εντολές Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει -κόντρα σε κάθε οικονομική λογική- ότι τα υψηλά επιτόκιο ευνοούν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, παρά τη νέα στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Τουρκία «έτρεξε» το Νοέμβριο με 21,3% και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα πιάσει το 25% τον Δεκέμβριο.

Οι… βουλές του Ερντογάν

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της Τράπεζας, αναλυτές εκτιμούν ότι, μπορεί μεν το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας να «στέλνει σήμα» στις αγορές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει για κάποιο διάστημα σε νέες μειώσεις στα επιτόκια, ωστόσο, θεωρούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις βουλές του Ερντογάν. Αν πέσει ο πληθωρισμός και σταθεροποιηθεί η λίρα, τότε είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και νέα μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές θεωρούν ότι αν η κατάρρευση της λίρας συνεχιστεί, τότε η τουρκική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε capital controls, προκειμένου να ελέγξει κάπως την ελεύθερη πτώση του νομίσματος και της οικονομίας της χώρας. Πάντως, σημειώνεται ότι παρά τις τεράστιες απώλειες, ο Ερντογάν μέχρι στιγμής αρνείται καν να συζητήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr