????????

Ακόμα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης «κόλλησε τον ιό» της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκε διακοπή στο trading όταν ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχανε 5%. Τελικά, οι αγοραπωλησίες μετοχών συνεχίστηκαν μετά από κάποια ώρα με τον δείκτη Bist 100 να κλείνει στο τέλος της συνεδρίασης με απώλειες 8,52%, σε σχέση με την Πέμπτη.

Νέα πτώση για τη λίρα

Αναλυτές εκτιμούν ότι το χάος στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης οφείλεται στη συνεχιζόμενη κατάρρευση της λίρας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις με δάνεια σε συνάλλαγμα δεν θα μπορούν σε λίγο χρόνο, αν η κατάσταση δεν αλλάξει, να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος είναι πλέον πάνω από 16 λίρες το ένα δολάριο ΗΠΑ, καταγράφοντας πτώση κοντά στο 7%, μία ημέρα μετά την νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που μοιάζει να ακολουθεί την ανορθόδοξη τακτική της μείωσης των επιτοκίων εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού.

Πρόβλημα και στα ομόλογα

Σημειώνεται ότι εκτός από τις μετοχές, «φρένο» σημειώθηκε και στις αγορές repos, καθώς η κρίση της λίρας πλήττει με σφοδρότητα και τα τουρκικά ομόλογα: το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της χώρας πλέον διαμορφώνεται στο 21,5%, αυξημένο κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες.

Αναλυτές δηλώνουν «έκπληκτοι» από την πολιτική μείωσης των επιτοκίων που συνεχίζει να εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και, πλέον, δηλώνουν ανήσυχοι ότι σύντομα θα αρχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά ακόμα και υγιείς επιχειρηματικοί κλάδοι στη χώρα, από τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και αδύναμης λίρας.

Και στο βάθος capital controls

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές και τους αναλυτές είναι η εμμονική άποψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική ορθοδοξία και βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στην κρίση την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics πλέον δεν αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr