Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα...

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το ζήτημα του πληθωρισμού στην Τουρκία, ο οποίος σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ, βυθίζοντας την οικονομία της χώρας και τους πολίτες στην απόγνωση.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο νέο υψηλό επίπεδο 24 ετών του 79,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η αδυναμία της λίρας και το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων οδήγησε σε άνοδο τις τιμές.

Πληθωριστικό σοκ

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν 2,37% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 2,9% σε έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 80,5%.

Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα σημείωσε βουτιά αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%. Η ισοτιμία της λίρας παρέμεινε αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στις 17,9560 έναντι του δολαρίου.

Οι εμμονές Ερντογάν

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί -εσφαλμένα- ότι τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό, απαιτώντας από την κεντρική τράπεζα να τα μειώσει.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τη λίρα, η κυβέρνηση «έκαψε» τεράστια ποσά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, με αποτέλεσμα να αδυνατίσει ακόμα περισσότερο τη θέση της, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων τιμών ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων και πρώτων υλών.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Η τουρκική αντιπολίτευση, ένα χρόνο πριν τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, κατηγορεί τον Ερντογάν για άφρονα οικονομική πολιτική και για αδυναμία συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων που φτωχοποιούν διαρκώς όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.

Αν και ο ίδιος φαίνεται να «ξορκίζει» το ενδεχόμενο αυτό, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αν ο πληθωρισμός δεν φρενάρει σύντομα ή αν η λίρα δεχθεί και νέες πιέσεις από τις αγορές και υποτιμηθεί κι άλλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr