Νέου τύπου Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

Υπερμέγεθες εγχείρημα χαρακτηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου την μετάβαση από τα υφιστάμενα δελτία Αστυνομικής ταυτότητας – που θα ισχύουν έως το 2026 – στις ταυτότητες νέων υπερσύγχρονων προδιαγραφών, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή Κυριακάτικη Έκδοση».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα γνωστά μας μέχρι σήμερα δελτία Αστυνομικών ταυτοτήτων υπολείπονται δραματικά των σύγχρονων διεθνών δεδομένων ασφαλείας, σε αντίθεση με τις νέου τύπου Αστυνομικές ταυτότητες, που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις, διαθέτοντας ισχυρά και πλήρως επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ο κ.Οικονόμου γνωστοποιεί, ότι κάθε εβδομάδα που περνάει θα καθίστανται και περισσότερα ραντεβού διαθέσιμα στους πολίτες για να εκδώσουν το νέου τύπου δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας, προσθέτοντας ότι είναι μια διαδικασία απλή, απόλυτα ασφαλής και χωρίς ταλαιπωρία.

Παρατίθεται το άρθρο:

“Ήταν απαίτηση των καιρών να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ταυτοποιητικών εγγράφων των Ελλήνων πολιτών. Το δελτίο ταυτότητας αποτελεί εργαλείο, που είναι απαραίτητο για τη συνύπαρξη μας σε μια ευνομούμενη κοινωνία και την παγκόσμια κοινότητα.

Τα παλαιά δελτία ταυτότητας ξεκίνησαν να εκδίδονται το 1961 και υπολείπονται δραματικά των σύγχρονων διεθνών δεδομένων ασφαλείας, οπότε είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων.

Αντίθετα, τα νέα δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς διαθέτουν ισχυρά και πλήρως επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Με τα νέα δελτία ταυτότητας διευκολύνεται η ελεύθερη διακίνηση των Ελλήνων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν και η διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων στο εξωτερικό, καθώς τα υπάρχοντα δελτία ταυτότητας υπολείπονται των διεθνών πρωτοκόλλων ασφαλείας και σύντομα – το 2026- δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Η Ε.Ε. διαθέτει την αυστηρότερη, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομοθεσία για την προστασία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Με τα επιχειρήματά μας, το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, ακόμα και εκείνους που είχαν πέσει θύματα κακόβουλης παραπληροφόρησης από διάφορα κέντρα. Οι αντιδράσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και ήδη οι συμπολίτες μας σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γύρω στα 45.000 ραντεβού και υπάρχουν δυνατότητες για να κλείνονται ραντεβού μέχρι τέλος Νοεμβρίου και σταδιακά, κάθε εβδομάδα που περνάει, θα υπάρχουν και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού, καθώς η πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στην πραγματικότητα των αιτήσεων.

Η διαδικασία είναι απλή και απόλυτα ασφαλής, χωρίς καμιά ταλαιπωρία για τον πολίτη. Μέχρι το 2026 τα σημερινά δελτία ταυτότητας ισχύουν πλήρως, οπότε ο χρόνος επαρκεί για να ολοκληρώσουμε το έργο, καθώς η μετάβαση αυτή είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, από κάθε άποψη.”

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr