Όλες οι δημοσκοπήσεις, μία εβδομάδα πριν την κάλπη της απλής αναλογικής δίνουν μη ανατρέψιμο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και το ερώτημα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι το εύρος της νίκης που θα εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν αυτό θα αποτελεί πρόκριμα αυτοδυναμίας.

Χθες και σήμερα τρεις νέες μετρήσεις έδωσαν εύρος νίκης από 5% (PRORATΑ για την Εφημερίδα των Συντακτών) έως 6,7% (της MARC για το Πρώτο Θέμα) και 6,8% (GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ). Ήδη τις τελευταίες 10 ημέρες (από τις 3 Μαΐου) άλλες πέντε εταιρείες έδωσαν μετρήσεις με ποσοστά διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ από 5,8% έως 8,2%. Συγκεκριμένα : RASS 5,8%, Pulse 6,5%, ALCO 6,6%, η Ευρωπαϊκή Europe Elects 7% και η Μetron Analysis 8,2%.

H δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα παρουσιάζει επίσης το εξής ενδιαφέρον (και για τη δεύτερη κάλπη) εύρημα:

Το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη φτάνει στο 37,7% και είναι κατά 10,6 μονάδες μεγαλύτερο από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει το ίδιο με τον κ. Τσίπρα (27,1%). Στο 30,2% φτάνει το ποσοστό όσων αδιαφορούν για τον νικητή ανάμεσα στους δύο μονομάχους και προκρίνουν την ενίσχυση κάποιου από τα άλλα κόμματα.

pinakas-2

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η δημοσκόπηση της MARC δίνει προβάδισμα 6,7% μονάδων στη Νέα Δημοκρατία η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,1%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,4%, το ΜεΡΑ25 με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,7%, η ΝΙΚΗ με 1,4% και το ΕΑΝ με 1,2%.

pinakas-1
me_anagwgiΕκτίμηση ποσοστού κομμάτων & εδρών με αναγωγή επί των αναποφάσιστων

Από τις μετρήσεις αυτές προκύπτουνοι ακόλουθες εκτιμήσεις:

  • Η ΝΔ διευρύνει μέρα με τη μέρα και παγιώνει μια καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί να διεισδύσει σε άλλες εκλογικές δεξαμενές, έτσι ώστε να διεκδικήσει την πρώτη θέση και να κάνει την ανατροπή.
  • Είναι αριθμητικά αδύνατη η συγκρότηση “προοδευτικής διακυβέρνησης” από τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, προς τα οποία απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας ο κ. Τσίπρας.
  • Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών (σε ποσοστά μεγαλύτερα της εκλογικής δύναμης της ΝΔ) θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο και ικανότερο πωθυπουργό από τον κ. Τσίπρα ο οποίος υπολείπεται σε όλες τις μετρήσεις σε διψήφια ποσοστά.
  • Η δυναμική των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 21ης Μαΐου (εφόσον επιβεβαιωθεί και στην κάλπη)  δίνει στη ΝΔ αέρα αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Εάν σε επτά ημέρες επιτευχθεί πράγματι από τη Νέα Δημοκρατία διαφορά μεγαλύτερη του 6% και ποσοστό μεγαλύτερο του 34% -35% όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές προοπτικές να κερδίσει την αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr