Σε οκτώ σημαντικές νομοθετικές βελτιώσεις αλλά και σε απαντήσεις στα περισσότερα από τα 22 ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, κατά την ολοκλήρωση της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών και την «παροχή δεύτερης ευκαιρίας», στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου όπου:

  • Θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό πέραν του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες.
  • Για την φορολόγηση των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται.
  • Αναφορικά με την δυνατότητα πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης θα μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν η πτώχευσή του δεν είναι δόλια, παρότι έχει οφειλές στο Δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη, ή έχει καταδικαστεί. Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών.
  • Για το αν θα θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το «νόμο Κατσέλη» που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα.
  • Για τους φορείς που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.
  •  Για τον ορισμό του οικονομολόγου και του λογιστή, θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη, ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια Α’ τάξης, ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  •  Για το χρονικό διάστημα που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο.Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι από σήμερα το απόγευμα «πιστώνονται στους λογαριασμούς 28.401 επιχειρήσεων 371,5 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή» και υπογράμμισε πως «τις τελευταίες τέσσερις μέρες πιστώθηκαν σε 71.184 επιχειρήσεις 625,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει συμβολή του κράτους στην επιχειρηματικότητα».

Προηγούμενο άρθροΑρχίζει η κινητικότητα στο Δημόσιο – Ποιές οι προϋποθέσεις για μετατάξεις ή αποσπάσεις προσωπικού
Επόμενο άρθροΙκανοποίηση Χατζηδάκη για το πρώτο κοινό δάνειο ελληνικών και κινεζικών τραπεζών για τις πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ

Πηγή: economico.gr