δείκτης R σενάρια

Εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνέχεια και κυρίως για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα περάσουμε τις εορτές των Χριστουγέννων είναι η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, καθώς μπαίνουμε στο τρίτο επταήμερο με γενικό lockdown και κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες αναμένουν με αγωνία  την πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων.

Η μέχρι σήμερα πορεία, με τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων να προκαλούν πραγματικό σοκ, δείχνει ότι ο Νοέμβριος, σε καμία περίπτωση δεν είναι Μάρτιος.

Γιατί δεν είναι ίδιο το τωρινό lockdown με εκείνο του Μαρτίου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τους οποίους παρά το lockdown, τα κρούσματα επιμένουν να διατηρούνται σε αριθμούς που ζαλίζουν, είναι πολλοί :

  • Η δεύτερη καραντίνα είναι πιο χαλαρή αφού το ιϊκό φορτίο είναι πολλαπλάσιο εκείνου με το οποίο ξεκίνησε το πρώτο lockdown,
  • οι περιορισμοί στη φυσική παρουσία των εργαζομένων έχουν μικρότερο εύρος,
  • υπάρχει γενικευμένη κόπωση από τα συνεχή μέτρα και
  • πιθανότατα ο ιός έχει μεταλλαχθεί.
  • Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που σε αντίθεση με την άνοιξη, ευνοούν τη μετάδοση του κοροναϊού, έχουν φέρει τη χώρα στο σημερινό σημείο.

Πλέον, οι αποφάσεις τις οποίες καλείται να πάρει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση είναι κομβικές :

  • Θα αρθεί στα τέλη του μήνα το lockdown; Σε καμία περίπτωση. Στο τραπέζι πλέον είναι δύο ημερομηνίες : Η 7η και η 14η Δεκεμβρίου.
  • Θα ανοίξουν τα πάντα; Επίσης σε καμία περίπτωση. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πολύ σταδιακή επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά. Θα ακολουθήσουν τα δημοτικά και γυμνάσια, στη συνέχεια τα εμπορικά καταστήματα και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση, πάντα όμως με μεγάλους περιορισμούς.

Μέχρι πρόσφατα, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία ότι σύντομα θα ήταν ορατή η ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων.

Το νέο ορόσημο και τα σενάρια 

Όμως, το θετικό αυτό σενάριο διαψεύσθηκε. Πλέον, νέο «ορόσημο» προκειμένου να καταγραφεί η πτωτική τους πορεία θεωρείται το μέσον της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δείκτης R βαίνει μειούμενος, τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκεται πλέον κοντά στο «όριοΟλα» του 1.

Oμως, υπάρχουν και άλλες, πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μάχη με τον κοροναϊό θα παραταθεί, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την άρση των περιοριστικών μέτρων, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της εστίασης, που σύμφωνα με όλες τις έρευνες αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού.

Αν, έστω και τώρα, επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια, τότε πριν τις εορτές, θα υπάρξει ένα κάποιο άνοιγμα της αγοράς.

Αν όχι, τότε θα σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και σε πολλά επίπεδα…

Πηγή: economico.gr