Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναδρομική επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος

Στις αρχές Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιδότηση αφορά 1,3 εκατ. καταναλωτές

Η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και θα καλύπτει καταναλώσεις κύριας κατοικίας άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα για νοικοκυριά που έχουν δηλώσει εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η αίτηση για την επιδότηση θα πρέπει να υποβληθεί στην πλατφόρμα gov.gr. Σε αυτή oi dikaio;yxoi θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας τους.

Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος και από τους προμηθευτές ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωσης, το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους και το ποσό της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη διάρκεια του εξαμήνου.

  • Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Ενα παράδειγμα για τα μέσα νοικοκυριά

Αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Το ελάχιστο ύψος της διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη στα 600 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την πρώτη κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ, οπότε το κόστος της παρέμβασης θα ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρακτικά, όσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα πάρουν επιστροφή, επειδή δεν επιβαρύνονται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης, τα μικρότερα ποσά επιστροφής θα πάρουν όσοι είχαν κυμαινόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ, επειδή η Επιχείρηση έκανε έκπτωση για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες.

Το ποσό, όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων, θα είναι ακατάσχετο.

Η αναδρομική επέκταση των επιδοτήσεων ήρθε να αποκαταστήσει μια «αδικία», σύμφωνα και με τη χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο «κόφτης» των 300 κιλοβατωρών τον μήνα άφησε εκτός τα μεσαία στρώματα αλλά και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έκαναν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη

Η επιδότηση ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο και τον Ιούνιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και το σύνολο της κατανάλωσης. Ειδικότερα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Πως διαμορφώνεται η επιδότηση για τις επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση διαμορφώνεται σε 120ευρώ/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως παροχής ισχύος, η επιδότηση φθάνει στα 170 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα με τον νέο μηχανισμό

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε και στη νέα παρέμβαση που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και για διάστημα ενός έτους. Μίλησε για ένα νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, μέσω του οποίου θα αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου.

«Με τον τρόπο αυτόν ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ», τόνισε και επεσήμανε επίσης ότι «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού». Οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη θεσμική αυτή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίησή της.

Με την εφαρμογή του μηχανισμού, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα οικιακά τιμολόγια θα διαμορφωθούν γύρω στα επίπεδα των 15-16 λεπτών η κιλοβατώρα. Στόχος, όπως είπε, είναι οι τιμές λιανικής να είναι σταθερές ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής του φυσικού αερίου. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκ των οποίων τα 800 εκατ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr