Όλαφ Σολτς: Ποιος είναι ο (πιθανότερος) επόμενος καγκελάριος

Ο Ολαφ Σολτς μπορεί να μην είναι θριαμβευτής των εκλογών στην Γερμανία, είναι όμως ο μεγάλος νικητής. Και, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, ο επικεφαλής του SPD είναι και ο πιθανότερος επόμενος καγκελάριος της χώρας – είτε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Φανάρι» (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων), είτε σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» (SPD, CDU και FDP).

Προσώρας το ισχυρότερο σενάριο μοιάζει να είναι το πρώτο, και στις δύο όμως εκδοχές πολύ δύσκολα η καγκελαρία θα πάει σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πέραν του Σολτς: Της λεγόμενης «ήρεμης δύναμης» της συντηρητικής σοσιαλδημοκρατίας που έκανε προεκλογική εκστρατεία ως το κεντροαριστερό ισοδύναμο της Μέρκελ.

Ποιος είναι Ολαφ Σολτς

Ποιος είναι όμως, και ποια πορεία έχει, ο πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ;

Ο Ολαφ Σολτς είναι γέννημα – θρέμμα σοσιαλδημοκράτης. Γεννήθηκε στο Όσναμπρικ στο δυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και μεγάλωσε στο Αμβούργο.

Συχνά τον χαρακτηρίζουν πολιτικά «βαρετό» διότι υπόσχεται συνέπεια και σταθερότητα. Αυτό όμως είναι που φαίνεται πως θέλουν οι Γερμανοί και γι αυτόν τον ψήφισαν. Επιπλέον, η μετριοπάθειά του δεν τον εμποδίζει να παίρνει συχνά αποστάσεις από την πιο συντηρητική πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα «επιεική» απέναντι στις επιχειρήσεις.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Σολτς είναι έμπειρος πολιτικός, με μακρά θητεία σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Από δήμαρχος του Αμβούργου υπουργός Οικονομικών

Μπήκε για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998, και παρέμεινε ψηλά στην ιεραρχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και  το SPD τα τελευταία 20 χρόνια.

Διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, ενώ έχει επίσης αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα και του αναπληρωτή επικεφαλής του SPD καθώς και τη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ. Στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ και μεγάλου συνασπισμού  ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η δημοσιονομική χαλάρωση της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του απένειμε εύσημα τον Σολτς για την στροφή του στην δημοσιονομική χαλάρωση, καθώς θυσίασε το δόγμα του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» για να τονώσει τη γερμανική οικονομία, και πίεσε για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., παρά την αρχική αντίσταση της Μέρκελ.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση των προσπαθειών επιβολής του ελάχιστου εταιρικού φόρου καθώς και νέων κανόνων σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών. Εκανε προεκλογική εκστρατεία δεσμευόμενο για επιβολή νέων φόρων στους πλούσιους και αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει όμως δημοσιονομικά συσντηρητικός και τάσσεται υπέρ της επιστροφής του «φρένου χρέους» μετά το 2023.

Οι επικρίσεις, τα σκάνδαλα και η Wirecard

Η καριέρα του Σολτς έχει περάσει όμως και μέσα από καταγγελίες για διάφορες υποθέσεις σκανδάλων.

Φέτος η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για έλλειμμα εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς με εκείνον στην θέση του υπουργού Οικονομικών αποκαλύφθηκε η επιχείρηση απάτης της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, που αποτελεί το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο στη Γερμανία. Ωστόσο, ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι φέρει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.

Είχε αντιμετωπίσει επίσης την κατηγορία ότι επιχείρησε να επηρεάσει τις φορολογικές αρχές εκ μέρους τράπεζας του Αμβούργου, σκάνδαλο που στέρησε δισεκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος. Και πάλι, αρνείται πως διέπραξε το οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του.

Πιο πρόσφατα, ο Σολτς αναγκάστηκε να επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου. Αυτό συνέβη αφότου ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στη μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Είμαι υποψήφιος για Καγκελάριος, όχι για διευθυντής τσίρκου»

Αξιωματούχοι του SPD άφησαν να εννοηθεί ότι η χρονική στιγμή που συνέβη αυτό μαρτυρούσε πολιτικά κίνητρα, καθώς το κόμμα του Σολτς είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Παρ΄ όλα αυτά ο Σόλτς βγήκε σχετικά αλώβητος. «Δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο», αναφέρει ο Πίτερ Ματουσέκ, αναλυτής της εταιρεία δημοσκοπήσεων Forsa.

Προερχόμενος από την πιο μετριοπαθή πλευρά του κόμματός του και έχοντας πλήρη γνώση της πραγματικότητας της γερμανικής διακυβέρνησης, κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε τα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά του με ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής ενίσχυσης

Σε .αντίθεση όμως με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, επιθυμούσε η Γερμανία να αντιμετωπίσει το χρέος μέχρι το 2023, επαναφέροντας αυστηρά όρια στις δαπάνες τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων.

«Είμαι υποψήφιος για Καγκελάριος, όχι για διευθυντής τσίρκου», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε γερμανικό γυναικείο περιοδικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr