τεκμήρια φορολογία

Με μια σειρά από ρυθμίσεις το υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογουμένους που πλήττονται από την πανδημία.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφισθεί άμεσα:

 • Απαλλάσσονται πλήρως από το πρόστιμο για τη μη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων του 30% του εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι είναι άνω των 60 ετών ενώ για τους υπόλοιπους που δεν καλύπτουν το όριο το πρόστιμο περιορίζεται στο μισό.
 • Δεν θα εφαρμόζονται τα τεκμήρια για τον προσδιορισμό τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον ο φορολογούμενος ήταν συνεπής και δεν πιάστηκε στην ‘τσιμπίδα» των τεκμηρίων την τελευταία διετία.
 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα φορολογηθούν για ενοίκια που δεν εισέπραξαν αρκεί να έχουν κοινοποιήσει στον ενοικιαστή εξώδικη δήλωση και να την προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΥΟ εφόσον τους ζητηθεί.

Εξι έως οκτώ δόσεις για να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος 

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 δόσεις εφόσον η εκκαθάριση έχει γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου και αν πληρωθεί εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωση 3%. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι δόσεις.

Αναλυτικότερα:

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

 • Δεν επιβάλλεται πρόστιμο 22%, σε όσους πλήττονται από την πανδημία και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών (αντί 70 που ισχύει σύμφωνα με το νόμο) αν δεν καλύψουν το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Μειώνεται στο μισό, δηλαδή στο 11% αντί 22%, για όσους φορολογούμενους (δεν επλήγησαν από την πανδημία και είναι μικρότεροι των 60 ετών) εφόσον υπερκάλυψαν μόνον το 20% αντί 30% του εισοδήματος.
 • Από το πραγματικό εισόδημα όπου θα υπολογίζεται το όριο του 30%, εξαιρούνται επιδόματα και ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν έχει καλύψει το 30% του εισοδήματος του με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τα τεκμήρια

 • Δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων όσοι φορολογούμενοι πλήττονται από την πανδημία εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) δεν τους «έπιασαν» τα τεκμήρια.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

 • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει μέχρι σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εφόσον η εκκαθάριση και η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου.
 • Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 27 Αυγούστου θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες αλλά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα οι δύο πρώτες δόσεις.
 • Ο φορολογούμενος που θα υποβάλλει τη δήλωσή του μέχρι 28 Ιουλίου και πληρώσει εφάπαξ τον φόρο που του αναλογεί μέχρι τις 30 Ιουλίου θα έχει έκπτωση 3%.
 • Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί μέχρι σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το Σεπτέμβριο του 2021.
 • Δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα εισοδήματα από ενοίκια εφόσον δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες με την προϋπόθεση ότι θα έχει κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr